Жената, родила на тротоара, била изгонена от болницата

0

Жената, която роди на тротоара пред болницата в Урзичени в Румъния, е била изгонена от лечебното заведение. Това твърди нейната майка пред Евронюз Румъния и Антена3 и допълва, че лекарите дори не са измерили пулса и кръвното на дъщеря й, а са я помолили да се обади на 112, за да бъде откарана в друга болница в Слобозия.

„Влязох в двора на болницата в Урзичени, сякаш бях влязла в собствения си дом. Нямаше никого. Влязох в сградата и извиках, че се ражда дете. Излезе една сънлива жена и ме попита защо не съм се обадила на 112. Казах й, че съм си забравила телефона вкъщи, а дъщеря ми ражда. Попита ме защо съм я докарала тук, след като няма гинеколог. Помоли да изчакаме пред болницата, докато дойде линейката“, разказва майката.

По думите й екипът на линейката буквално изскочил от колата и започнал да помага на дъщеря й. „Ако не бяха тези хора, детето можеше да е мъртво“, допълва тя.

Жената смята, че отказът на лекарите от Урзичени да помогнат на дъщеря й може да се дължи на факта, че е ромка.

„Истината е, че всеки, който отиде в тази болница, казва, че има проблеми. Нека се вземат мерки отгоре“, коментира майката.

Националният съвет за борба с дискриминацията вече подаде доклад по случая. Кметът на Урзичени Константин Сава също е обект на разследване от съвета, тъй като е заявил, че „родилката не я слуша главата, има увреждане, глухоняма е и е от ромски произход“.

Пациентски сдружения в Румъния твърдят, че вечерта, когато млада жена е родила на тротоара, в болницата са били дежурни трима лекари, но всички са спели, а сестрата не е посмяла да ги събуди. „Сестрата не е дала легло на бременната жена, тъй като трябвало да попълни някакви документи за преместване, които дежурните лекари е трябвало да подпишат“, информират пациентските сдружения.

Медицинската сестра и управителят на здравното заведение са глобени с по 2000 леи от Държавната санитарна инспекция.

„Спешните лекари не са били глобени, защото законът не казва, че нямат право да спят по време на дежурство, а и винаги могат да се позоват на факта, че сестрата не ги е събудила“, коментира пред вестник „Адевърул“ Василе Барбу, председател на Националната асоциация за защита на правата на пациентите. По думите му въпросното здравно заведение има лош мениджмънт и се ръководи от политически назначен от местната власт човек, който не познава здравната система и няма медицинска култура. „Сегашният управител е икономист и преди това е работил в частни стопанства, след което е бил съветник в кметството“, разказва Василе Барбу.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.