Жандармерията се изтегля от границата с Турция

0

Служители на дирекция „Жандармерия“ ще бъдат изпратени по малките населени места, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия, цитиран от БТА.

Той обясни, че това са служители, изтеглени от българо-турската граница, заради спокойната обстановка там през последните четири месеца. Стоянов добави, че в края на месеца ще стане видимо тяхното присъствие.

Министърът отбеляза също, че щатът на гранична полиция съвсем скоро ще бъде запълнен почти на 100 процента. Калин Стоянов съобщи, че е възможно до пролетта да приключи обществената поръчка за автомобили за нуждите на МВР.

Ние няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни, каза още вътрешният министър в отговор на въпрос във връзка с приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода.

Стоянов отбеляза, че поетият от страната ни ангажимент е да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на т.нар. вторични движения, в изпълнение на европейското законодателство.

„Това включва стриктно прилагане на Дъблинското споразумение и приемане обратно на лица, които са регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна“, добави той, като уточни, че ангажиментът между трите държави е да има засилено сътрудничество с възможно най-малко формалности.

Министърът посочи, че връщанията на бежанци по Дъблинското споразумение работят от десет години. И допълни, че за 2023 г. заявените трансфери от Австрия към България са 193, като реално са осъществени 113.

Изключително малък е процентът на нелегалните мигранти в Западна Европа, които твърдят, че са минали през България, каза Калин Стоянов.

Ако системата за предоставяне на убежище на България се окаже под натиск, страната ни може да поиска солидарност от ЕС, нито една от държавите няма да бъде натоварена и да се справя сама, каза още Калин Стоянов.

Министър Калин Стоянов съобщи пред народните представители, че се очаква на 1 февруари на посещение у нас да пристигне вътрешният министър на Турция и отбеляза, че действията на българските и турските власти по границата във връзка с мигрантския натиск дават резултат и потокът е намалял.

По-рано пред медиите преди изслушването в ресорната парламентарната комисия Стоянов заяви, че ако премиерът и вицепремиерът, съгласувано с лидерите на политическите партии, които подкрепят правителството, преценят, че следва той да остане като министър и след ротацията, той е готов да довърши започнатото.

Министър Стоянов определи обучението на служителите на МВР за това как да действат при определени ситуации като един от основните приоритети на ведомството.

Той добави, че полицаите изпадат в ситуации, от които е видимо, че обучението трябва да се завиши и коментира, че то трябва да бъде системно и периодично, посочва БТА.

На въпрос кои са другите приоритети на МВР за 2024 г. Калин Стоянов каза, че те са много и са заложени в управленската програмата. Той допълни, че министерството има много проблеми за решаване и се работи по тях.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.