ЗАПОВЕД: Борислав Сарафов форсира делата срещу мишените с имунитет

0

На национално съвещание на прокуратурата изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов е набелязал приоритетите пред работата на прокуратурата и следствието – активната работа по делата, свързани с нелегалния трафик на мигранти с оглед засиления мигрантски натиск над страната, престъпленията, причинени от шофьори, управляващи моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и разследванията срещу хора с имунитет.

Вече бившият главен прокурор Иван Гешев поиска почти едновременно депутатския имунитет на общо шестима депутати.

Трима от тях – Радостин Василев (вече нечленуващ в парламентарна група), Веселин Вешев и Ангел Георгиев („Възраждане“), се отказаха доброволно от имунитета си. Останалите трима – Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, както и Кирил Петков („Продължаваме промяната – Демократична България“) обявиха, че няма да го направят.

Създаде се дори комисия, която да разгледа исканията.

Участие в съвещанието са взели Мария Павлова, заместник на главния прокурор, административните ръководители на апелативните, окръжните и военно-окръжните прокуратури, завеждащите отдели във Върховна касационна прокуратура (ВКП), Върховна административна прокуратура (ВАП) и следствието, както и членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Главният прокурор е обърнал специално внимание на срочното приключване на досъдебните производства, в т.ч. и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури.

„Едно разследване в продължение на 3-4 години е лошо правосъдие, а бавното правосъдие води до недоверие в обществото към работата на съдебната власт“, е подчертал Сарафов, като е изтъкнал, че бързината не следва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.

В рамките на Националното съвещание на прокуратурата с участието на членовете на Прокурорска колегия на ВСС са дискутирани и въпроси от организационен и административен характер.

Предстои Сарафов и заместник главният прокурор Мария Павлова да стартират обиколки на апелативните райони, за да проведат срещи с прокурорите и следователите по места.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.