Започна се! Дания въвежда казарма за жените

0

Дания става третата страна в Европа, заедно с Норвегия и Швеция, която ще включи жени в армията си. Това ще стане с въвеждане на задължителна казарма за жените от 2026 г., стана ясно от изказване на датския премиер Мете Фредериксен, цитирана от Би Би Си.

Държавата има за цел да увеличи бюджета си за отбрана с близо 6 млрд. долара през следващите пет години, за да постигне целите на НАТО.

„Ние не се превъоръжаваме, защото искаме война. Превъоръжаваме се, защото искаме да я избегнем“, казва Фредериксен при представянето на плана, предаде БТВ. Новите мерки на датското правителство идват на фона на нарастващото напрежение в Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Страната също така увеличава военните си разходи от сегашните 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на 2%, за да изпълни целите, поставени от военния алианс НАТО.

Освен за постигане на изискванията на НАТО, мерките имат и друга цел – постигане на пълно равноправие между половете.

„По-стабилната наборна военна служба, включително пълното равенство между половете, трябва да допринесе за решаването на предизвикателствата в областта на отбраната, националната мобилизация и за попълването на въоръжените ни сили“, казва министърът на отбраната Тролс Лунд Полсен.

Жените в скандинавската страна и сега могат да преминат през военна служба, но това се случва само доброволно, докато за мъжете тя е задължителна.

Миналата година 4700 души са били на военна служба, като около 25% от тях са били жени. Този брой ще бъде увеличен на 5000 души годишно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.