Зам.-министър обвини законите за дивата спекула

0

„Спекулата и нелоялните практики се дължат на тежък законов дефицит. Подготвяме няколко инициативи в тази насока, които ще предложим на гласуване в Народното събрание още в първия му работен ден“, обяви в студиото на NOVA служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков.

„Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги. За съжаление анализът на щаба, който сформирахме към Министерския съвет за борба с високите цени на храните и спекулата, показва надценки между 50 и 90 процента и то на основни хранителни продукти, които консумираме всеки ден.

Констатирано е и използване на масови нелоялни търговски практики. От 470 проверки за седмица, 451 са тежките нарушения“, каза още Джиков.

Той подчерта, че е констатирано нарушение и при обявения грамаж на продуктите. „Забелязахме и практика вносни продукти да се етикетират като българско производство.

Това на практика говори, че години наред е липсвала институционалност в България и има тежък дефицит на закони – за търговия с храни, контрол, мониторинг, ясна визия и проследяемост от фермата до трапезата. Новият парламент трябва да се заеме от първия ден със законодателство в тази насока“, категоричен е той.

По думите на заместник-министъра на земеделието в момента се подготвят мерки в тази насока. „Изгражда се информационен портал към Министерския съвет, където всяка седмица ще се обявяват цените на основните хранителни продукти на едро. Хранителните вериги, само ако желаят, ще могат също да качват своите цени на дребно.

Ние нямаме право, а и не желаем да се намесваме в свободната пазарна икономика. Но тежкият законов дефицит показва в момента липса на основни лостове и механизми на контрол на тази ситуация“, подчерта Джиков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.