Задържаните у нас сводници от Лом искат да ги върнат в Италия

0

Четиримата българи от Лом искат да бъдат предадени на Италия, където са обвинени за трафик на хора, противозаконно лишаване от свобода и склоняване към проституция.

Те настояват пред Окръжния съд в Монтана да бъдат екстрадирани в Италия, за да съдействат на разследващите органи там и „да докажат невинността си“, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Монтана прокурор Лили Илиева.

Припомняме, че след издадени европейски заповеди за арест на 11 март в Лом бяха задърцани трима мъже и една жена, пише Bulnews.

Окръжната прокуратура в Монтана издаде мярка за задържане за 72 часа, а на 15 март Окръжният съд постанови постоянна мярка за задържане.

Властите в Италия отправиха и искане за екстрадиция на задържаните у нас в град Лече, където тече разследване. Според италианската прокуратура в града е действала организирана престъпна група от 22 души – 21 българи и един италианец, за които се твърди, че са доставяли жени от Северозападна България за проституция в Италия. Дейността на групата е била наблюдавана от полицията и прокуратурата в Италия в продължение на три години. Използвани са специални разузнавателни средства. Освен у нас, арести са направени и в град Лече. Там са задържани трима българи, за които се твърди, че са тартори на групата.

Задържаните в Лом хора твърдят, че нямат нищо общо с тази група.

Те искат да бъдат екстрадирани в Италия, за да докажат невинността си. По закон им се дава право от три дни, за да осмислят решението си и другата седмица съдът в Монтана ще се произнесе по исканията на властите в Италия за екстрадиция.

„Вече е получено уверение, че ако бъдат осъдени в Италия, те ще бъдат върнати в България за изтърпяване на наказанията си. Ако обвиненията се потвърдят, всеки от четиримата може да получи присъда до 30 години затвор според италианското законодателство“, обяви прокурор Илиева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.