За месец: 12 коли на пияни или дрогирани шофьори са отнети от съда

0

12 превозни средства на пияни или дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя, са отнети в полза на държавата с присъди от съда в рамките на месец след новата мярка в Наказателния кодекс. Междувременно, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов пусна указания как да се действа по тези дела, след като промените предизвикаха противоречиви реакции.

За периода 8 август – 7 септември блокираните превозни средства са 116. За същия интервал от време общо иззетите са 214. 32 пък са влезлите в сила присъди, след които отнетите превозни средства в полза на държавата са 12, показват данни, предоставени специално за NOVA.

Прокурорът да поиска от съда запор на автомобила на шофьор, обвинен да кара под въздействието на алкохол, наркотици или за смърт на пътя, става ясно от указанията на Сарафов. Когато превозното средство не е собственост на заловения водач, може да се иска запор от съда на негова собственост.

„Главният прокурор е преценил, че не във всяка една хипотеза е нужно изземване на превозното средство. Трябва да се преценява съответната следствена ситуация”, коментира адвокатът Николай Петров.

Сарафов препоръчва колата да се изземва и да се пази до края на разследването при катастрофа по непредпазливост от пиян или дрогиран шофьор, като са причинени телесни повреди или има жертви. За тези дела понякога отнема и години.

„Практиката в последните години налага, че когато не става въпрос за бързо производство, а за обичайно досъдебно производство, което продължава няколко години, следва да се подхожда диференцирано и веществените доказателства да се връщат, след като са извършат необходимите действия с тях”, уточни адвокат Петров.

От столичната „Пътна полиция” казват, че новата мярка работи и се наблюдава спад на заловените нарушители на пътя.

„Това според мен не е мярката, „страх ме е, че ще ми вземат колата, затова няма да пия. Ако няма да ми вземат колата, ще пия”. Трябва самосъзнание и да се знае, сядайки зад волана, че не трябва да се употребява алкохол”, подчерта Николай Йорданов от „Пътна полиция”.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.