ВСС спря процедурата за избор на главен прокурор

0

Единодушно Висшият съдебен съвет спря процедурата по избор на нов главен прокурор до произнасяне на Конституционния съд. Това стана след едночасов дебат.

Ето какво се случи до момента.

В началото на заседанието членовете на ВСС направиха предложение първа точка да е дебат дали да се спре процедурата за избор на главен прокурор.  В заседанието участват 18 члена на ВСС. С пълно единодушие те решиха това да е първа точка.

При дебата за „Осемте джуджета“ ще бъде изслушан и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. А и за натиска и Джуджетата ще бъде изслушан и Борислав Сарафов.

По въпроса дали да се спре процедурата за избор на главен прокурор кадровиците застъпват виждането, че това трябва да стане, защото има допуснато дело в Конституционния съд. То беше образувано по искане бившия главен прокурор Иван Гешев.

Той поиска да бъдат обявени за притовоконституционни текстовете от съдебния закон и НПК. С тях беше въведен не само механизмът за разследване на обвинител №1, но възможността той да бъде отстраняван и избиран с 13 гласа от кадровиците.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.