ВСС проверява 10 съдии и прокурори за корупция

0

На 8 март т.г. се самосезирахме за извършване на проверки за почтеност, оказване на влияние, накърняване престижа на съдебната власт на 10 съдии и прокурори, за които в медийни публикации в последно време се говори за неприемливо поведение (корупция, б.ред.), съобщи главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова.

Тя е изслушвана във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов.

Точкова добави, че анализ на информацията в имуществените декларации в периода 2016 – 2022 г. не е установил разлика между доходите и разходите на магистратите, които ще се проверяват, и свързаните с тях лица.

Изпратен е сигнал до Националната агенция „Приходи“ и Комисията за противодействие на корупцията срещу магистрат, за несъответствие между имуществено състояние и подадената от него декларация, която надвишава 10 хиляди лева. Магистратът е близък до съдружник на Мартин Божанов, с когото са ползвали един и същи офис. На магистрата е извършена и проверка за почтеност.

Точкова съобщи още, че прокуратурата е допуснала инспектори да се запознаят с материалите по досъдебното производство срещу Мартин Божанов във връзка с извършваните от тях проверки. Това се е случило, след като прокуратурата е съобщила публично, че има данни за магистрати, свързани с „SS“ клуб и Божанов.

В началото на заседанието днес председателят на комисията Никола Минчев заяви, че няма кворум, тъй като присъстват шестима народни представители, членове на комисията, но въпреки това той откри заседанието. Този път гости има, кворум няма, каза Минчев.

Той съобщи, че Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, е изпратил писмо, в което посочва, че няма да присъства на заседанието. Също така добави, че съдия Галя Георгиева, която е поискала да бъде изслушана, е съобщила, че може да закъснее поради ангажимент.

По време на заседанието днес ще бъдат изслушани още прокурор Константин Сулев и съдия Георги Ушев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.