Войната в Украйна влезе в нов етап (ВИДЕО)

0

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е в нов етап, като се очаква зимата да усложни боевете след лятното контранастъпление, което не успя да доведе до желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили. Това каза държавният глава на нападната от Русия държава – кандидат за членство в Европейския съюз – в интервю за „Асошиейтед прес“, проведено в Харков на първи декември 2023 г.

„Настъпи нова фаза на война и това е факт“, каза Зеленски в разговор с Джеймс Джордан – директор на новините за Европа и Африка за „Асошиейтед прес“, като посяни: „Зимата като цяло е нова фаза на войната“.

Попитан за контранастъплението, той каза:

„Вижте, няма да отстъпим, доволен съм. Ние воюваме с втората (най-добра) армия в света, доволен съм“, преди да заяви, че няма как да е удовлетворен, защото „губим хора. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда доволен, но също така не мога да се оплаквам много.“

Говорейки за контранастъплението от миналото лято, Зеленски отбеляза, че не са били постигнати желаните резултати: „Искахме по-бързи резултати. От тази гледна точка, за съжаление, не постигнахме желаните резултати. И това е факт.“

Зеленски каза също, че се опасява, че войната между Израел и Хамас заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев:

„Вече можем да видим последствията от пренасочването (вниманието) на международната общност поради трагедията в Близкия изток“, каза той. „Само слепите не разпознават това“, добавяйки: „Не трябва да позволяваме на хората да забравят за войната тук“.

Опасенията, свързани с разсейването на вниманието между събития, конкуриращи се за внимание, се засилват от шумотевицата, която неизбежно възниква в годината на изборите в САЩ. Изборите за президент в САЩ ще се проведат на 5 ноември 2024 г., но темата вече е водеща в политическия и в дневния медиен ред.

„Изборите винаги са шок и това е напълно разбираемо“, отбеляза Зеленски. Поради тази причина, макар да е готов за участие в нови избори, каквито трябваше да се проведат в Украйна догодина, ако страна не беше във война, подобно гласуване се приема като „опасно и безсмислено“, тъй като войната бушува около тях.

„Виждате ли, вниманието е равно на помощ. Липсата на внимание ще означава липса на помощ. Борим се за всяка частица внимание. Без внимание може да има слабост в Конгреса (на САЩ)“, подчерта цената от загубата на фокуса върху случващото се в Украйна Зеленски.

Резултатите и изводите от скорошно проучване на АП в САЩ показват, че почти половината американци смятат, че се харчат твърде много за Украйна. В допълнение към това все повече републиканци не подкрепят изпращането на повече помощ и не е ясно дали и кога молба от Белия дом за допълнителна помощ ще бъде одобрена от Конгреса. Запитан за коментар, Зеленски отговори, че „изборът на американците е избор на американците“. Но веднага след това украинският президент каза, че „като помагат на Украйна, американците помагат и на себе си.“

„В случая с Украйна, ако устойчивостта се провали днес поради липса на помощ и недостиг на оръжия и финансиране, това ще означава, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страни от НАТО“, каза той. „И тогава американските деца ще се бият.“

Той очерта и някои положителни изводи от последните няколко месеца.

•         Украйна успя да постигне постепенни териториални придобивки срещу по-добре въоръжен и укрепен враг

•         Освен това мощта на Черноморския флот на Москва е намалена след украински атаки, които пробиха противовъздушната отбрана и удариха щаба му в окупирания Крим

•         И временният зърнен коридор, създаден от Киев след оттеглянето на Русия от военновременно споразумение, за да се гарантира безопасен износ, все още работи.

Зеленски обаче не се занимава с миналото, а е съсредоточен върху следващия етап – увеличаване на вътрешното производство на оръжия, отношение към което има осигуряване на изгодни заеми и лицензи за производство на оръжия.

„Няма достатъчно мощ за по-бързо постигане на желаните резултати. Но това не означава, че трябва да се откажем, че трябва да се предадем. Ние сме уверени в нашите действия. Ние се борим за това, което е наше“, каза Зеленски.

Президентът търси гаранции, че военната машина на Украйна работи както трябва, поради което наскоро направи промяна на висши правителствени служители, което е свързано и с друга от целите му – за борба с подкупите в постсъветска институция, пълна с корупция, като прелюдия към присъединяването към Европейски съюз.

Той каза, че трябва да знае как оръжия, припаси, храна и дори облекло се доставят на фронта – и какво не успява да стигне до там, като изтъкна, че макар „от една страна, това да не е работа на президента, от друга мога да вярвам на тези, които не просто ми предават информацията, а ми я казват лично“.

Запитан от Джордан колко дълго може самият Зеленски да се справи с това да бъде лидер на държава във война, украинският президент отговори, че няма думи, които да опишат колко трудна е работата, но заяви, че не може да си представи да напусне поста.

„Честно казано не можеш да направиш това. Това би било много несправедливо, погрешно и определено демотивиращо.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.