ВНИМАНИЕ нова измама: Мнима вдовица готова да „подари“ 5 млн. евро

0

„Аз съм Даниела Коваленко от Украйна. Моля, имам нужда от вашата помощ!“. Писмо с тази кратка молба засипа електронните пощи на пловдивчани през последните няколко дни. Става въпрос за поредната измама, която цели кражба на лични данни.

Репортер на „Марица“ направил експеримент, за да се убеди, че става въпрос за поредния номер на измамници. Отговори на писмото с молба за повече подробности, като отговорът пристигна светкавично, предвид че е предварително подготвен. Описаният сценарий в писмото е вече добре познат – починал съпруг, огромно наследство, търсене на бизнес партньор и готовност за инвестиции.

В конкретния случай обаче сценарият стъпва върху украинската драма, а главната героиня е вдовица на боец, загинал на фронта на продължаващата война. Ето и отговора на представящия се за Даниела Коваленко.

„Казвам се Даниела Коваленко от Украйна. Искам да използвам този канал за комуникация, за да поискам вашето разрешение да бъда мой бизнес партньор във вашата страна. За ваша информация, загубих моя скъп съпруг на фронта на войната тук, в нашата страна Украйна. Покойният ми съпруг работеше в сектора на петрола и газа преди смъртта си и остави след себе си пет милиона евро, богатство под моя грижа. Поради войната и внезапната смърт на съпруга ми, Юрис Коваленко, искам да се преместя и да инвестирам в сектора на недвижимите имоти, пътуванията и туризма, хотелиерството и други интересни сектори във вашата страна и ще трябва да го уредите за мен .

Ако знаете или имате информация за някакъв друг печеливш бизнес, който мога да установя там във вашата страна, освен недвижими имоти, моля, препоръчайте ми такъв бизнес, за да мога да инвестирам в него. Ще разчитам на вашите съвети и насоки в тази сделка, ако се съгласите да работите с мен. В очакване на вашия бърз отговор“.

При последващ отговор, измамникът зад кадър ще поиска лични данни, включително банкова сметка, уж за да преведе част от богатството. Ще иска обаче и заплащането на „малка“ такса, за да оправи документи и да пристигне в България. В крайна сметка, ако получател на писмото доведе комуникацията докрай и изпълни всяка заръка, ще остане с пръст в устата, с празна банкова сметка и неосъществени бизнес мераци.

През последните няколко години такъв тип измами станаха често срещано явление. В сценариите обикновено са замесени жени на военни или пък адвокати на уж починали милиардери. Измамата плъзна и в социалните мрежи, където мнозина получиха подобни съобщение от различни уж известни нигерийци. Специалистите съветват да не се изпращат никакви лични данни и да не се дава вяра на историите, които измамниците пробутват.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.