Властта лъже за увеличените пенсии

0

Продължават да залъгват хората с пенсии. Казаха голяма лъжа – няма да дадем коледни добавки, но ще има увеличение, което всеки месец щяло да добавя към пенсията, вместо само веднъж по Коледа.

Първо, никога коледната добавка не е била алтернатива на годишната компенсация на инфлацията и не разбирам защо твърдят, че добавките за най-бедните пенсионери по Коледа биха изключили другото увеличение на пенсиите.

И второ, това за увеличението всеки месец е лъжа. Пенсиите се увеличават от юли, т. е. за второто полугодие. Разпределено за цялата година към пенсията, хората ще получат не по 11, а по 5,5% увеличение върху годишната пенсия, защото през месеците от януари до юни няма да получат нищо. Увеличавайки пенсиите не от 1 януари, а от 1 юли, е начин да излъжеш пенсионерите, че си им увеличил пенсиите двойно на размера на реалното увеличение, което получават.

Всъщност годишното увеличение е 5,5% – това е по-малко от размера на годишната инфлация и не я компенсира.

Измама е да дадеш увеличение от 11% за половин година, твърдейки, че това превишава годишната инфлация – между една година и половин година има разлика, нали?

Тони Трифонов

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.