ВКС решава в закрито заседание съдбата на казуса „Дебора“

0

До дни Върховният касационен съд решава съдбата на делото „Дебора“. Процесът ще бъде преместен в Сливен, Хасково или Пловдив. Това се случва, след като всички съдии от Районния съд в Стара Загора си направиха отводи по делото.

Върховните магистрати ще гледат процеса, по който е погнат Георги Георгиев за мъчението на Дебора, да бъде преместен възможно най-близо до Стара Загора. По този начин няма да се налага на вещите лица, на свидетелите и на адвокати да пътуват на големи разстояния. Това поясняват източниците на „България Днес“ във Върховния касационен съд.

В момента, в който започне делото, било то в Сливен, Хасково или в Пловдив, то погнатият за зверството ще бъде приведен в затвора, но този в Стара Загора.

„До изготвянето на обвинителния акт обвиняемият пребивава е ареста. След като бъде внесен обвинителния акт и делото започне, Георги Георгиев ще бъде вкаран в затвора в Стара Загора. Такава е практиката.“ Това каза за „България Днес“ говорителят на Окръжния съд в Стара Загора Ваня Иванова.

Мнението й споделя и единият от защитниците на Георги Георгиев, адвокат Валентин Димитров.

„Когато делото бъде прехвърлено, то клиентът ми по-скоро ще остане на територията на Стара Загора. Преди всяко заседание Георги ще бъде конвоиран до дадения съд и така всеки път. Така е и по-лесно. Просто подсъдимостта е в Стара Загора, адресната му регистрация е в Стара Загора и Георги ще си остане там.“

На това мнение е адвокат Димитров, който ще брани сочения за касапина на Дебора Георги Георгиев пред Темида.

Георгиев, който е соченият за касапина на Дебора, е погнат за три престъпления. Едното, което е и най-тежко, е за обезобразяването на Дебора с макетно ножче. Според доказателства, с които разполага прокуратурата, става ясно, че Георгиев е използвал черен макетен нож и е нарязал с него Дебора 18 пъти. Раните са изключително сериозни, има такива, които са били дълбоки по 2 см. Това деяние на Георгиев е квалифицирано като причиняване на двустепенна средна телесна повреда, извършена по изключително мъчителен за жертвата начин. Именно по него го заплашват 10 години решетки.

Второто обвинение е за принуда. Има се предвид това, че младият мъж насила е обръснал главата на 18-годишното беззащитно момиче, а за да го стори, я удрял в лицето с юмрук. По това престъпление Георгиев го грозят 6 години затвор. Третото обвинение е за заплаха за убийство, по-точно за шест отделни заплахи за убийство срещу Дебора. Делото предстои да започне скоро, а най-тежката присъда, която може да получи Георгиев, е 10 години пандиз. Какво ще се случи по време на процеса, предстои да разберем в най-скоро време.

Отводите на съдиите

Всички съдии от Районния съд в Стара Загора си направиха отводи, не пожелаха да разглеждат казуса „Дебора“.

„За да се избегнат всякакви съмнения в безпристрастно разглеждане и решаване на делото и за да бъде обезпечена обективността при реализиране на правосъдието, както и правото на независим и безпристрастен съд, всичките съдии са дали основания, че за постигането и гарантирането на тези права и цели следва да се отведат. Една част от магистратите си правят отвод поради произнасяне по въпроса за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Счели са, че тези произнасяния са пречка да разгледат наказателното дело от общ характер поради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията. Останалата част от съставите са се отвели с оглед публично разпространените съмнения в безпристрастността и обективността им при разглеждане и решаване на делото.“ Това пише в официалното становище на Районния съд в Стара Загора.

Отказите са заради натиск

„Сериозен натиск оказва върху съдиите прекомерното експониране на случая „Дебора“, затова отводите им по делото са основателни. Никой не иска да работи под такъв обществен натиск. По принцип в такива ситуации така се прави.“ Така коментира заплетената ситуация с отводите на съдиите по делото „Дебора“ в Стара Загора адвокат Людмил Рангелов.

„Натискът върху тези съдии е огромен и се получава, че едва ли не общественото мнение оценява тяхната чисто правна работа. Това е абсолютно недопустимо! Прочетох доста коментари, които гласят, че тези съдии бягат от работа, от отговорност. Това са пълни глупости. Те не бягат от работа, а си защитават професионалното достойнство“, обяснява адвокат Рангелов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.