ВКС потвърди: Девета присъда за Николай, откраднал пенсията на инвалид

0

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена присъда на Окръжен съд – Пловдив, в размер на 4 години лишаване от свобода за Николай Атанасов, за извършен грабеж на пловдивчанин в неравностойно положение.

Николай е признат за виновен за това, че на 07 октомври 2022 г. в гр. Пловдив е отнел пенсията на Енчо Стоянов в размер на 340 лева. Пострадалият бил пенсионер по болест, страдал от редица заболявания, които му пречели да се обслужва сам, поради което живеел в дом за хора с увреждания. Придвижвайки се с инвалидната си количка, около 09.30 часа отишъл с придружител до офиса на „Български пощи“, намиращ се в подблоковото пространство на бул. „Цариградско шосе“ № 2 в Пловдив, пише TrafficNews.

Подсъдимият, който бил бездомник, познавал пострадалия по физиономия, защото просел от хората като си взимали пенсиите си. Николай разпитал възрастния човек колко му е пенсията и го придружил до гишето. Тъй като последният не можел да става от инвалидната количка, подсъдимият подал документите му вместо него на гишето и взел пенсията му. Предложил да върне пенсионера до дома, а придружителката отишла в центъра за да вземе своята пенсия. Крадецът бутал известно време инвалидната количка, но след време спрял и поискал парите на пострадалия. Възрастният човек нямало как да се защити от бездомника, който бръкнал в джоба му и взел парите, като му оставил само 5 лева и избягал. Стоянов позвънил на 112 и подал сигнал в полицията.

Пред окръжния съд делото е разгледано по съкратената процедура, като на Николай Атанасов е наложено наказание от 6 години лишаване свобода, което е редуцирано с 1/3 по силата на закона на 4 години.

С жалбата си до ВКС подсъдимият е отправил искане за смекчаване на наложеното му наказание, определяйки го като прекомерно.

Представителят на Върховната касационна прокуратура пледира за оставяне на оспореното съдебно решение в сила като правилно и законосъобразно.

Върховните магистрати приемат, че касационните жалби от подсъдимия и адвоката му срещу решението на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена присъдата на Окръжния съд, са неоснователни. Наказанието от шест години лишаване от свобода (редуцирано на четири години) е пропорционално спрямо извършеното престъпление, казват те. При отмерването му са съобразени индивидуалните особености на деянието, фактическите негови характеристики, специфичното съчетание на обективните и субективните му свойства. Закономерно въззивният съд не е намерил основания за смекчаване на наказанието, като е направил собствена качествена и обстойна съпоставка на обстоятелствата с действителна значимост за отмерването на приложимата санкция при справедливо отчитане на обществената опасност на извършеното, на личността на подсъдимия и на потенциалната негова поправимост.

Решението на ВКС е окончателно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.