ВКС: 6 г. затвор за шофьора, блъснал и убил полицай край Нова Загора

0

На 6 години затвор окончателно е осъден Георги Костадинов, който блъсна и уби полицай през 2020 г. в землището на с. Радево, общ. Нова Загора. Това съобщават от Върховния касационен съд (ВКС).

Тежката катастрофа стана на 2 декември 2020 г. на пътя между новозагорските села Радево и Сокол. 35-годишният полицай Тодор Тодоров и негов колега били изпратени по сигнал за пътно-транспортно произшествие без пострадали. Докато работели на място, старозагорецът Костадинов, който бил зад волана на личния си автомобил БМВ-318 ударил патрулката на униформените. Тодор Тодоров бил зад колата, която го премазала. Мъжът бе откаран в реанимацията на МБАЛ-Сливен, но лекарите не успяха да спасят живота му.

Георги Костадинов бе задържан и обвинен за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на полицейски служител, изпълняващ служебните си задължения по обезпечаване на пътнотранспортно произшествие. Престъплението обаче бе извършено в пияно състояние и с превишена скорост.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал автомобил със скорост от 109 км/ч при допустима за пътния участък от 90 км/ч. 41-годишният Георги Костадинов е загубил управление над автомобила и навлязъл в лентата за насрещно движение. Превозното средство се е завъртяло и се е блъснало е полицейския автомобил. След катастрофата е установено, че подсъдимият е управлявал автомобила с 0.75 промила на алкохол в кръвта.

 Строгостта на наказанията е необходима достатъчна както за поправянето на дееца, така и за постигане на предупредително въздействие върху другите членове на обществото, категоричен е съставът на ВКС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.