Вижте тримата, обвинени в телефонни измами на пловдивчанки за 30 хил. лв.

0

В Пловдивския районен съд бяха доведени 46-годишният Пламен Тодоров, Недко Генчев, на 40 г., и Мартин Величков (25 г.). Магистратите ще решават по искането на прокуратурата за постоянния арест на тримата, обвинени в телефонни измами.

Пострадалите жени – на 64, 68, 84 и 89 години, живеели на различни адреси в Пловдив. Схемата при всички била еднаква – непознат мъж им се обажда и обяснява, че са включени в списъци на телефонни измамници. Щели да им звънят, за да искат пари. Можели обаче да се спасят, ако предварително предадат сумите, защото предстояла полицейска акция, където униформени щели да хванат измамниците. После щели да си получат средствата обратно.

Възрастните пловдивчанки се съгласили. Едната хвърлила от терасата си 20 000 лв. в найлонова торба. Четирите жени общо олекнали с 30 500 лв. Измамниците хванали такси до София, където са били задържани.

Двамата по-възрастни са осъждани преди, като Тодоров има 8 присъди. Реабилитиран е за 7 от тях.

Пред съда прокуратурата обясни какви са били задачите на всеки от тримата. След като някой заплаши жертвите по телефона, Тодоров и Генчев отивали до домовете им. По-младият се оглеждал дали няма да мине свидетел, а 46-годишният мъж прибирал парите. След това заминавали за София и предавали събраното на Мартин Величков, като си взимали някаква част. От 20-те хиляди от пловдивчанката Пенка Иванова към организаторите щели да отидат 12. Комуникацията с пострадалите се извършвала от чуждестранни телефони, за да бъдат разкрити по-трудно.

Адвокатите на тримата поискаха по-леки мерки за неотклонение клиентите си. „Тези тримата са така наречените мулета. Те просто са отивали някъде, за да вземат едни пари. Аз съм го казвал и преди – има ли риба, ще има и рибари“, каза Васил Марков, който защитава Величков. Бившият адвокат на Цар Киро обясни още, че клиентът му искал да сключи споразумение с прокуратурата, но тъй като не става въпрос за бързо производство, няма как. По думите му нито един от тримата не бил виждал кукловодите.

Пред Районния съд Пламен Тодоров обясни, че намерил във фейсбук обява за работа. Той писал и след седмица му звъннал холандски номер, като му предложили да бъде куриер. Габровецът Недко Генчев пък твърди, че е жертва, понеже отишъл в София, за да се срещне с арменец, на когото да ремонтира 26 бани. След това двамата дошли в Пловдив. „Предложи ми да се забавляваме с негови приятелки. Отидохме в един парк, той ми каза да чакам там. Постоях малко и си тръгнах. После ме нападнаха полицаи, повалиха ме на земята и единият викаше: „Стреляйте, стреляйте“, обясни мъжът. И тримата обвинени поискаха по-леки мерки.

След като се запозна с доказателствата и изслуша страните, съдия Васил Тасев прецени, че единствената адекватна мярка по отношение и на тримата е „задържане под стража“. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив.

Мартин Величков

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.