Вдовицата и майката на Мартин Нотариуса заграбват милионите му

0

Гергана Божанова пробва да отмъкне фирма със скъп имот под носа на трите деца от предишни бракове на покойният си мъж

Люта война за богатството на разстреляният имотен измамник и съдебен брокер Мартин Божанов-Нотариуса са повели неговите роднини. По закон, право на равен дял от наследството имат вдовицата и петте му деца. Две от тях – Кая и Мартин, са от последната му съпруга Гергана Божанова, а другите три – Мария, Мартина и Любен от предишни бракове на покойният аферист. Два месеца след разстрела на съдебния брокер, шестимата роднини са се разделили на два лагера. В единият е вдовицата, заедно с майката на Божанов, а в другия трите големи деца на афериста.

В случая борбата е за разпределение на официалното имущество на Нотариуса – фирми, имоти в България и пари в банкови сметки. Всички те се водят на негово име и няма как да се избегне делбата. Останалото богатство, което е изнесено в чужбина, вече е под контрола на вдовицата Гергана и майката на Божанов Стойка, обясняват наши източници. Твърди се, че двете дами вече са сложили ръка върху десетки милиони евро. Това не охлажда мераците им да прилапат и официалното богатство на Божанов, прецаквайки трите му големи деца. Мария, Мартина и Любен Божанови от своя страна не смятат да се примиряват и вече са завели куп дела срещу своята мащеха и баба.


Спорът им, поне за момента, е за контрол над една от фирмите на Мартин Божанов – „Дизайн комерс 2011”. Броени дни след като съдебния брокер е погребан, вдовицата му Гергана пробва с фалшиви документи да си я присвои. Дружеството е собственик на огромен ресторант в столичния квартал „Княжево”, показа проверка на „Уикенд”. Помещението е с площ 365 квадратни метри и според брокери струва над 1 милион лева. Достатъчен повод Гергана да не иска да дели с останалите наследници. Според запознати, приживе Мартин Нотариуса смятал да прехвърли там тайния си „SS клуб”, в който години наред събира магистрати, за да уреждат дела срещу огромни рушвети. Божанов хвърля стотици хиляди левове за ремонт и обзавеждане, но така и не доживява за да пререже лентата на частния си клуб.
Мераклии да продължат делото му обаче не липсват. Мераци да пуснат отново в действие частния ресторант за прокурори и съдии са хора от обкръжението на крими величие от столичния кв. „Люлин”, твърдят източниците ни. Твърди се, че по техен съвет вдовицата на Нотариуса пробва да прецака останалите наследници, запазвайки за себе си помещението.


Формално Гергана Божанова действа напълно законно. Десет дни след убийството на своя съпруг тя зарязва траура и започва да дели наследството. Да поясним – законът по никакъв начин не задължава Гергана да е толкова бърза, освен ако не се кани да ощети останалите роднини. Божанова изпраща покани до трите големи деца на Нотариуса – Мария, Мартина и Любен, че свиква общо събрание на фирмата с ресторанта „Дизайн комерс 2011”. На него те, ако желаят, могат да получат по една шеста от акциите й като наследство. Останалите дялове са за нея и двете й деца.
Вдовицата претендира, че се е погрижила трите големи деца на Нотариуса да получат поканите си. Те обаче не са съгласни. В жалбите си до съда, тримата наследници се оплакват, че не са и подозирали, че на 1 март е проведено общо събрание на фирма „Дизайн комерс 2011”. За това и не се явяват. В уречения ден и час на подялбата присъства само вдовицата Гергана. На събранието е представена справка за финансовото състояние на фирмата. Според документа, „Дизайн комерс 2011” на практика е фалирала. Има натрупани загуби от 1,7 млн. лева и няма печалба. Вероятно по невнимание, съставителя на справката пропуска да отбележи, че фирмата притежава огромния ресторант и има немалко пари по банковите си сметки. Така, както са представени нещата, изглежда логично никой от наследниците да няма претенции за полагащият му се дял от акциите. С изключение на вдовицата Гергана.
Тя, вероятно като жест на добра воля, се съгласява да стане собственик на „Дизайн комерс 2011”. След като гласове „против” няма, оправната г-жа Божанова прехвърля на свое име всички акции и назначава за управител свой роднина.


За нещастие на вдовицата Гергана, номера не минава. Трите големи деца разбират за скандалното общо събрание и подават жалби до съда. Първа е дъщеря му Мария, която в свое телевизионно интервю обвини мащехата си, че иска да ги прецака с наследството. Жалби подава брат и Любен и другата сестра Мартина. В тях тримата наследници твърдят, че искат да получат полагащият им се дял от акциите във фирмата с ресторанта, но заради измамните действия на вдовицата не са присъствали на общото събрание.


Според юристи, след решението на съда, предстои ново събрание, на което да се поделят дяловете във фирмата. Освен нея, шестимата наследници на Мартин Нотариуса имат да разпределят и имоти за още няколко милиона лева. Къщата в частния жилищен комплекс „Глория Палас”, пред чиито вход той бе убит, два апартамента и магазини в София, къщи, парцели и ниви из страната – това са част от законните имоти на Мартин Нотариуса. Тепърва предстои да се разбере дали и тяхната подялба ще мине без съдебни драми.


Не така стоят нещата с имотите в чужбина, които 51-годишния брокер на влияние в съдебната система си е купил приживе. Става дума за апартаменти и къщи в Дубай, Гърция и Испания за над 6 млн. евро. Отделно Божанов предвидливо прехвърля по сметки в чужбина десетки милиони. Банковите влогове са на фирми, чиито собственик е майка му Стойка (виж втория текст). Имотите от своя страна са купени от анонимни офшорки, а контролът върху тях може да поеме само човекът, който притежава тайните документи за собственост. Близки до фамилията подозират, че „златните” книжа са в ръцете на вдовицата му Гергана Божанова, която няма намерение да дели с останалите наследници.


Твърди се, че Гергана Божанова и майката на Нотариуса Стойка Манерс вече са съюзили, за да запазят под свои контрол лъвския пай от тайното му богатство. За общите им действия се разбра миналата седмица. Двете заедно отидоха до районната прокуратура в София, за да пуснат жалби, че ги заплашват с убийство. По същото време в дворажурналисти чакаха бившият главен прокурор Иван Гешев. Виждайки камерите, баба Стойка цъфна пред тях и се оплака, че не се работи по разследването за разстрела на Божанов. Старицата се закле, че покойният й син никога не си е сменял ЕГН-то, не крал имоти или уреждал дела със съдии и прокурори. Сина й Мартин бил дребен бизнесмен, с два магазина и дизайнерска фирма, а преди смъртта си се канел да отваря ресторант.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.