Възможни поръчители на убийството на Трактора: Сретан Йосич, бизнесдама, жертва на „Наглите“, прецакани бивши барети

0

Криминалисти допускат, че килъра може да е бивш колега на Трактора, или наемник от Сърбия или бившите съветски републики

Поръчителят на мафиотската екзекуция на Алексей Петров най-вероятно никога няма да бъде разкрит официално, дори и ако се случи чудо и физическият му убиец бъде заловен и арестуван. Това пророкуваха пред „Уикенд“ опитни криминалисти от отдел „Убийства“. Въпреки това се работи по няколко основни версии откъде може да е дошла мократа поръчка за ликвидирането на Трактора, като преобладава мнението, че убийството е поръчано от чужбина, а килъра е или сърбин, или представител на бившите съветски републики – грузинец, арменец или украинец.

Трактора беше ликвидиран с автомат „Калашников“, или със сръбският му еквивалент „Застава“, което навежда криминалистите към мисълта, че наемниците са чужденци. Последният атентат срещу Алексей Петров преди убийството му беше реализиран от украински наемници, които на 29 октомври 2015 г. опитаха да го взривят в автомобила му с гранатомет. Бронираното возило на Трактора обаче издържа на атаката с гранати.
В неофициални разговори с журналисти след оцеляването си тогава, Алексей Петров застъпваше версията, че мократа поръчка е дошла заради

опита му да придобие банка „Токуда“,

която в този период беше обявена за продан от дъщерята на покойния д-р Тарао Токуда.
Трактора дълги години имаше огромно влияние върху ръководството на банката и болницата, управлявани от Румен Сербезов. Той обаче изпадна в немилост, след като основателят на „Токуда“ издъхна, а неговият холдинг „Токушай“ премина в ръцете на зет му Артур Стерн. Зетят, който ръководи американски хедж фонд, обяви банката в България за продан, като поисканата цена беше 79 млн. лв. за 90% от акциите на трезора – толкова, колкото японците са вложили в капитала на банката.
Основен кандидат да купи банката беше „Лев корпорация“, но атентатът с гранатомети срещу Трактора, пък макар и неуспешен, осуети преговорите –

японците уплашено се отдръпнаха

от сделката. Впоследствие за атентата срещу Трактора беше арестуван украинецът Роман Логвиненко, а за издирване бяха обявени трима негови сънародници, сочени като извършители на стрелбата с два гранатомета РПГ-22 – Максим Чорний, Артьом Темпинский и Йевен Балков. Тримата украинци така и не бяха арестувани, след като избягаха от България, а соченият като посредник Логвиненко получи 20-годишна осъдителна присъда, преди тайно да бъде екстрадиран в родината си тази пролет. Заради мистериозното освобождаване на Логвиненко, последвано от нов опит за убийство, този път успешен срещу Трактора, криминалистите работят по версията, че украински, или грузински наемници отново са били наети от същия човек, поръчал и атентата през 2015 г. Споменава се името на популярна българска бизнесдама или нейните покровители от Русия.
Друга версия гласи, че убийството на Алексей е

поръчано от сръбския мафиот Сретан Йосич,

който преди около 2 г. беше пуснат от затвора в Сърбия.
Търканията между двамата са от далечната 2002 г., когато бе направен опит за бягство на Йоца Амстердама от Софийския затвор. И до ден днешен мнозина уверено твърдят, че тогава кумът на Сретан – Слободан Джурович – Кардинала, платил 3 милиона долара за организирането на бягството на сръбския крал на кокаина. В заверата участвали Алексей Петров, тогавашния шеф на баретите Филко Славов и главният прокурор Никола Филчев. Планът за бягство на Йосич обаче бе осуетен от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който осигури екстрадиция на сърбина в Холандия и тежковъоръжена охрана за преместването му.
След провала около бягството на Йоца, вината била хвърлена върху варненския прокурор Николай Колев, който беше

очистен от наемен убиец в края на 2002 г.

Убийството на прокурора Колев и до ден днешен не е разкрито, а вдовицата му Нанка твърдеше, че килърите са барети от свитата на Филко Славов и Алексей Петров.
„Сретан Йосич притежава ресурс да организира това убийство, но няма никакви конкретни улики, които да сочат към него. Все пак тази версия не е за подценяване – Йоца стои зад поне 5 поръчкови убийства, реализирани през годините в България, а и за него е известно, че може да чака с години, преди да отмъсти“, твърди столичен криминалист.
Преобладаващата версия, че убийството на Алексей Петров е за отмъщение включва в списъка на заподозрените като поръчители и няколко от жертвите на бандата за отвличания на богаташи „Наглите“. В периода 2006-2010 г. свирепата банда похити 13 родни баровци, някои от които са мастити обитатели на родния ъндърграунд.
„Поне трима

отвлечени от „Наглите“ са способни

да платят за екзекуцията на Алексей Петров, за да си отмъстят за преживения кошмар. Някои от тях може и да са се опасявали, че ако Трактора се завърне в ДАНС, каквито слухове той сам пускаше, за тях отново предстоят лоши времена…“, предполага столичен криминалист.
Макар и да не беше доказано, публична тайна в ъндърграунда и в МВР е, че Алексей Петров е покровителствал бандата за отвличания „Наглите“, която беше съставена от автокрадци. Твърди се, че връзката между джамбазите и Трактора е била Антон Петров – Хамстера, отговорник за откраднатите коли в „Лев Инс“. Тони Хамстера умря при мистериозни обстоятелства преди 2 г., след като офроуд джипа му полетя в 40-метрова пропаст в Рила планина.
Друга версия гласи, че убийството на Алексей Петров може да е свързано с конфликта му с грузински мафиоти, избухнал още във времето, когато той беше съветник на Петко Сертов в ДАНС. Тогава Трактора опитал да се намеси в бизнеса с трафик на наркотици.
„Когато Алексей беше неформален шеф на ДАНС, беше организирано експулсирането на грузински гангстери от страната начело с Гия Хергиани, а българския тираджия Живко Русев беше спипан в Иран с рекордно количество хероин. Дрогата беше влязла през грузинското пристанище Поти. Мълви се, че каналът за дрога е бил гарантиран и обезпечен от тогавашни ръководни фигури в ДАНС, които са работели съвместно и с Алексей Петров и с руски мафиоти…“, подмята информиран източник на „Уикенд“ от службите за сигурност.
Не е за подценяване и версията, че Алексей Петров може да е ликвидиран от свой по-млад колега от отряда на баретите, който да е действал самостоятелно. Споменават се имената на отряда барети от

свитата на Николай Добрев – Бай Добри,

които бяха арестувани след неуспешния атентат срещу Трактора пред басейна „Спартак“ през далечната 2002 г. Тогава обвиненията, че баретите са приели мократа поръчка от Васил Божков така и не бяха доказани, а екс коандосите лежаха за кратко в арестите, но кариерите им като професионални гардове и отряд за специфични поръчки приключи. „При баретите е възможно да няма поръчител – просто някой пострадал от Трактора да е пристъпил към дълго чакано отмъщение“, допускат антимафиоти. И подхвърлят, че Бай Добри от няколко години хич не бил добре с главата. Николай Добрев обаче не отговаря на описанието на убиеца – той е доста по-нисък от 185 см., както свидетели описват килъра на Трактора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.