ВАЖНО: Протест затваря летище „Пловдив“

0

Служителите на летище „Пловдив“ готвят протести заради забавени заплати. На общо събрание на персонала, проведено още преди Великден, е решено да се спре работа. Първо обаче се изчаква отговор от директора на аеропорта Красимир Пешев и от транспортния министър Христо Алексиев.

Определени са 7 души, които да представляват всички близо 90 служители при преговорите, обясни Мирослав Баев от преговорния екип.

Според колективния трудов договор в „Летище Пловдив“ ЕАД, месечните заплати се изплащат на два транша – аванс на 2-ро число на текущия месец и заплата на 16-то число на следващия месец. Вече четвърти пореден месец обаче  служителите получават между 40-60% от заплатите си на 16-о число, а останалата част до три седмици.

„Забавянето е заради липсата на бюджет за 2023 година“, коментира изпълнителният директор на дружеството Красимир Пешев.

На 16-о число на месеца се плаща част от възнагражденията със средства от приходите на летището, а останалата част Министерството на транспорта превежда в края на месеца.

„Летище Пловдив“ ЕАД изпълнява функции на летищна администрация и в същото време е упълномощено държавно дружество за управление на държавната собственост. В Закона за гражданското въздухоплаване има текст, регламентиращ заплащането на втората дейност.

Финансирането се извършва срещу фактури от „Летище Пловдив“ ЕАД към Министерство на транспорта. Част от разходите са за фонд „Работна заплата“, тъй като около 70% от служителите са ангажирани по втората дейност на дружеството – в управлението на държавната собственост. В случая става въпрос за около 220 000 лева месечно. При пренасочване на такава сума се затруднява функционирането на „Летище Пловдив“ ЕАД, тъй като дружеството има регулярни плащания за заплати и към доставчици.

„Заявяваме твърдо, че по-голямата част от служителите и работниците на Летище Пловдив ЕАД сме в пълна протестна активност. Намираме това забавяне за изключително некоректно, обидно и поставящо всички нас в изключително трудна ситуация. Настояваме за намеса от страна на Министерството на транспорта и съобщенията и незабавно прекратяване на тази „практика“, категорични са служителите.

Протестът завари шефа на аеропорта Красимир Пешев във Вроцлав, където води преговори с представители на авиокомпания „Райънеър“ за полети от полския град до Пловдив.

Разговорите са още в начална фаза, но ако се осъществи редовна линия, полетите най-вероятно биха били в петък и неделя, предположи Красимир Пешев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.