Вътрешният министър с подробности за атентата: Иван Гешев е бил сам в колата по време на взрива

0

Вътрешният министър Иван Демерджиев излезе с официални подробности за опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.

По време на атентата на 1 май срещу главния прокурор семейството му не е било в колата. Заедно с него в автомобила са пътували само той е гардовете на НСО. Това обясни по време на парламентарния контрол вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов.

„В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на господин Иван Гешев. Той е пътувал сам, с назначената му охрана от Националната служба за охрана“, каза Демерджиев пред депутатите.

„Маршрутът, по който се е движел Гешев, е бил един обичаен маршрут за него, многократно е минавал по него“, добави Демерджиев на изслушването в пленарната зала.

Вътрешният министър обясни, че е огледал лично автомобила, срещу който имаше опит да бъде взривен на пътя Самоков-София по обед.

„Лично видях автомобила, пострадал от взрива – има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него, няма никакви други щети“, каза служебният вътрешен министър.

Демерджиев обясни още, че бронираният автомобил, с който се е придвижвал Гешев, е с по-висока степен на защита дори от този на президента Румен Радев.

„Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този брониран автомобил. Това е кола с най-висока степен на сигурност от тези, с които разполага държавата. По-защитен е от този на президента“, съобщи той.

Вътрешният министър каза още, че израелският експерт е пристигнал в деня на взрива – час и половина преди него. Той е бил заведен на мястото на покушението от следователите. „Данни в какво качество и какво е правил, трябва да ви отговори наблюдаващия прокурор или следователите“, каза вътрешният министър. Той добави, че не иска да прави спекулации.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.