ВАС удари кмет, шеф на ИАРА и общинарка за конфликт на интереси

0

Три случая на конфликт на интереси, установен от Комисията за противодействие на корупцията (КПК), са потвърдени окончателно от съда, съобщи антикорупционният орган.

Кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб (ГЕРБ) е глобен с близо 100 хил. лв., защото е подписал платежни нареждания за субсидиране на местния футболен клуб и на фирма на синовете си, потвърди Върховният административен съд (ВАС). Кметът е имал частен интерес при подписване на платежните нареждания както за субсидиране на местния футболен клуб, заради това, че синът му е член на управителния съвет на спортното дружество, така и за доставка на храни, напитки и битови консумативи от фирма, в която двамата му синове са съдружници.

Сумата на глобата е изчислена според нетното дневно възнаграждение на Реджеб на датите, на които е разходвал общински средства в полза на синовете си, и сумата, представляваща получената материална облага в резултат на установения конфликт на интереси, е 98 138 лева.

С друго решение ВАС е отменил решението на Административния съд в Стара Загора и е потвърдил констатациите на антикорупционната комисия, че бившият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов е повишил в длъжност своя шурей.

Братът на съпругата му е бил единствен кандидат за повишение в процедура, обявена специално за звеното, в което е работил, но не и в цялата администрация на агенцията. Така е бил поставен в привилегировано положение.

Върховният съд потвърди и нарушение на благоевградската общинска съветничка В. Шаркова, гласувала за приемането на две решения на общинския съвет в Благоевград в интерес на свързани с нея лица – одобряване на намаляване на дължимите наеми и освобождаване от наем на търговски дружества във връзка с епидемичната обстановка в България през 2020 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.