В бедна България: Цените на жилищата скочиха двойно

0

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от близо осем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 116% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през третото тримесечие на миналата година са точно два пъти по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо – с над 125%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Русе, с близо 100% общо повишение на цените на имотите за период от близо осем години.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив. В града цените на жилищата са нараснали с над 96% за периода. Като цените на новото строителство са нараснали близо два пъти, а поскъпването на съществуващите къщи и апартаменти за близо осем години е с 92,5%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение правят Стара Загора и Пловдив.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Но поскъпването на имотите в тези градове е доста различно. На четвърто място в общата класация е град Варна (+87,7%), следван от Стара Загора със 73,9%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство.

Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за близо осем години е със 73%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече – с 97%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 82 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 71%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно със 73,1 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 48,6%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо – с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 45 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 90%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 97%, а ръстът на цените на новото строителство е със 79%.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.