Ужилиха банкомати с 53 бона менте банкноти, машините с нов софтуер

0

Петдесетолевки менте ужилиха банкомати с общо 53 100 лева. Схемата, при която измамници внасят в банкомати с депозитна функция нов тип фалшиви банкноти с лика на Пенчо Славейков и след зареждане на сметката теглят същата сума, но вече с истински книжни пари, бе разкрита от БНБ през първата половина на тази година.

До края на юни в отдел „Национален център за анализ“ на централната банка са регистрирани 1062 броя подправени петдесетолевки, отговориха от БНБ на запитване на „Телеграф“. Така общата стойност на банкнотите менте с лика на Славейков излиза 53 100 лева.

Подправените пари са от емисия 2006 г., като върху лицевата и обратната страна е отпечатан червен надпис COPY, липсват холограмна лента и други защитни елементи, които гражданите проверяват при проверка на парите си.

Заради схемата с новите фалшиви петдесетолевки на модела банкомати, в които са били открити подправените пари, е инсталирана нова версия на софтуер. На този модел машини е проведен тест от страна на БНБ, при който се установи, че те вече не допускат приемането на въпросния тип неистински банкноти, казаха от централната банка.

От БНБ подчертаха, че извършват постоянен контрол и следят за качеството на паричното обращение в страната и предприемат всички необходими законови мерки за пресичане на разпространението както на български, така и на чуждестранни фалшификати.

Централната банка отчете рекордно количество банкноти менте през второто тримесечие на тази година – общо 1247 броя. Толкова много подправени книжни пари се засичат за първи път от 15 г. насам. Преобладаващата част от ментетата са именно новите фалшиви петдесетолевки.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.