Ужасяващи разкрития за единия от биячите на българина в Охрид

0

Македонският българин Християн Пендиков, който бе пребит на 19 януари вечерта, е нападнат от професионален състезател по източни бойни изкуства, предаде БГНЕС.

Илия Спасевски, който нанесе в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“.

Спасевски участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях.

От ударите Пендиков получи наранявания в областта на прешлените, ребрата и челюстта. Той също така е с тежки наранявания по главата. От снощи Пендиков се намира на лечение във ВМА, където му предстоят хирургически интервенции.

Според официалното съобщение на държавното обвинение, в кафе-бар в Охрид, заподозреният е приближил до маса, на която е седял Християн, ударил го по главата и му казал: „Не те е срам да се пишеш българин“, и се отдалечил.

Няколко часа по-късно, когато Християн излязъл от заведението и вървял към колата си, 24-годишният, заедно с още две други непознати лица, го пресрещнали и нападнали, удряйки го по главата и тялото, като му нанесли тежки телесни повреди, опасни за живота, съобщи прокуратурата.

Първоначално са задържани охридчаните С.К., С.К. и Илия Спасевски.

„След цялостно документиране на случая и предаването му в прокуратурата в Охрид, ще бъде повдигнато обвинение“, се твърди в полицейското съобщение. Все още няма яснота дали останалите двама участници в побоя още са задържани или са освободени.

Междувременно протест в подкрепа на пребития секретар на българския клуб в Охрид се проведе пред сградата на Европейската комисия в София. Събралите се тръгнаха на шествие с искане за справедливи наказания на извършителите и срещу дискриминацията на българите в Северна Македония. 

Хората поднесоха червени рози пред Информационния културен център на Северна Македония в знак на пролятата кръв от страна на Християн.

„Ще има дълъг процес на възстановяване. Искаме да благодарим на България, че се погрижи за него, защото без това адекватно лечение, можеше да остане инвалид.

Основният нападател се казва Илия Спасевски и е член на партия ДПМНЕ – основната опозиционна партия в Северна Македония.

Той е и криминално проявена личност, публична личност с остро изразени антибългарски изяви.

С Християн не се познават, били са в едно заведение, три са го нападнали. Християн си е тръгнал, пребили са го пред заведението, защото е българин“, разказа приятелят на Християн – Виктор Стоянов пред БГ он Ер.

Утре, във ВМА, ще има среща между министрите на външните работи на Р. Северна Македония и България.

Министрите на външните работи на България Николай Милков и на Република Северна Македония Буяр Османи ще посетят в неделя Християн Пендиков.

След посещението си в лечебното заведение Милков и Османи ще направят изявления пред медиите. По-късно двамата ще проведат среща в сградата на външното ни министерство. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.