Уж сакати просяци изкарват по 2 бона на месец!

0

Уж сакати просяци като този, който беше разобличен от Динко, изкарват между 1500 и 2000 лв. на месец. 70% от парите им обаче отиват в тартора, който им дава квартира и мизерна храна. Във всеки областен град има поне по две организирани престъпни групи, които се занимават с този бизнес.

Това показа разследване на „Телеграф“, провокирано от случаите в Бургас и Варна. В морската столица по модела на Динко Вълев мъж се вбеси, излезе от колата си и вдигна тениската на уж сакат просяк. Оказа се, че мнимият инвалид е привързал с бинт едната си ръка към тялото, за да буди съжаление у хората. От МВР обявиха в позиция до медията ни, че просията не е престъпление. Униформените имали право да се намесват само ако има лице, което склонява други да просят и после им взима парите, какъвто беше случаят с Бяндо Милев от Бургас или в случаи с деца.

Държавата

“Извършването на просия само по себе си не е престъпление и не се наказва по реда на Наказателен кодекс. Деянието е било част от наказателното ни законодателство за известен период от време, но с Решение №13 от 2022 г. на Конституционния съд текстът в глава X „Престъпления против реда и общественото спокойствие“ е отменен. В частност това е бил чл. 329, ал. 2 – „Който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до 2 години“.
Към момента престъпление е заставянето за просия, което се третира от текстовете в други глави и раздели на НК, като престъпленията против семействата и младежта и трафика на хора”, обясниха от МВР. От общините също обявиха, че нямат право да санкционират просяците. От Столична община коментираха пред „Телеграф“, че за дадено лице трябва да се докаже системност, за да може полицията да предприеме действия.

Деца

Тарторите действат по изпитана схема да разделят просяците на групи. На едно място пускат майки с бебета на ръце, на други – деца между 6 и 10 години, а на трети – инвалиди или мними сакати мъже и жени. В София от началото на годината до момента полицията е работила по 3 случая с деца. Единственият арестуван тартор, за когото медиите разбраха обаче, е в Бургас след скандала с Динко. Вълев беше арестуван за хулиганство, а след това пуснат под гаранция от 5000 лв. Съдът в Бургас обаче не освободи 58-годишния Бяндо, който командвал трима просяци.

С единия делял печалбата 50 на 50, с другия 60 на 40, а с третия – 30 на 70, установила прокуратурата. „Обвиняемият е извършвал действия по намирането на три отделни лица, след което им е предоставил жилището си в град Бургас. Целта му е била тези трима мъже да бъдат използвани за просия, независимо от тяхното съгласие. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив чрез получаване на облаги”, коментира прокурор Зорница Щърбева. В хода на съдебното заседание стана ясно, че Бяндо е криминално проявен. Бил е задържан преди години и за шашми с фалшиви пари. При едно от задържанията си пък плашел, че ще се обеси в ареста. Според събраните до момента доказателства негови просяци изкарвали между 300 и 400 лв. на ден. Пращал ги в Созопол, Равда и Бургас.

Бинт

„Едноръки“ просяци плъзнаха и из Варна. Те окупират всяко от основните кръстовища в центъра и чукат по стъклата на колите. Честа гледка са и по пешеходната зона, видя екипът ни. Просят предимно малки деца и жени във „видимо напреднала бременност“. Особено настойчиви са, когато видят чужденци. Някои от тях се преследват 50-100 метра, докато им изкопчат пари. Прави впечатление, че към края на деня просяците от различните краища на Варна се събират на едно място и заедно се отправят към местата, където живеят, което показва, че се познават и действат организирано. След клипа с мнимия еднорък просяк, публикуван в групата „Забелязано във Варна“, от полицията задържаха измамниците. Униформени коментираха, че просяците са получавали не повече от половината от това, което са печелили. Всичко ставало с предварително договаряне с тартора, като се започвало от 30% и пазарлъкът бил на базата на оборота и реномето на просещия. Пред криминалистите склоняваните хора споделяли, че понякога печалбата им стигала и до 3000 лв. на месец, но почти всичко отивало в тарторите.

Мащабно

Проверката на „Телеграф“ в Стара Загора показа, че на място работят 2 организирани групи просяци – всяка по трийсетина души. Запознати с работата им споделят, че някои изкарват между 350 и 600 лв. на ден, но запазват само 20% за себе си. 30% отивали при охранители, шофьори, помощен персонал. Лъвският пай от 50% бил за шефа им. Тарторите държали личните документи на „служителите“ си и им давали на вересия неща, от които се нуждаят, с ужасяващи лихви. Във всяка от бандите са включени по 2 майки с бебета между 3 и 6 месеца, няколко деца между 2 и 6 години, специално обучени джебчии. Има сакати хора или ги правят инвалиди. В Града на липите хората споделят, че имало двама спецове, които сега действали по морето. 9-10-годишно хлапе пък дневно заработвало между 60 и 80 лв.

Клоуни правят номера по светофарите

Последният хит на съвременна просия е показването на жонгльорски умения по светофарите от 1-2 „артисти“, маскирани като клоуни. За тях варненци и туристите казват, че им дават по 50 стотинки или метални левчета, защото хората се стараят да ги забавляват в жегите, т.е. не чакат някой да им даде от съжаление, а си заработват даренията. Изобретателен просяк пък обикаляше детския кът в Морската градина с шепа бонбони и черпеше за „новороденото си дете”. В другата си ръка поднасяше капак от картонена кутия, в който събираше дарения за „новия член на семейството“.

Куриоз Музиканти искат да свирят пред МЗ, от там се жалват

Музиканти искат да свирят пред здравното министерство в София, но от ведомството се оплакват. Това е и причината район „Възраждане“ да не издава разрешение на творците, обявиха от Столичната община. Съгласно влязлата в сила от 31.05.2023 г. наредба артистична изява се осъществява без използване на озвучителни уредби, и то само след издадено разрешение от районния кмет. За изпълнението й са отговорни районните администрации, СДВР, Общинска полиция и Столичен инспекторат (СИ). Столичният район „Средец“, който се разпростира в централната градска част, е издал 52 разрешения.

В Русе се мръщят на жълти стотинки

Професионалните просяци в Русе се мръщят на жълти стотинки, показа проверка на „Телеграф“ на място. Те отказват и баничка, ако някой по-милозлив гражданин пожелае да им купи нещо, вместо да им даде пари. „Излизах от магазина и реших да дам рестото от около 60 стотинки на просещия отпред в инвалидна количка мъж. Бутна ми ръката и каза, че с тези пари и един хляб не може да си купи. Това означава, че просията му осигурява добра печалба“, сподели русенката Пенка Петрова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.