Узбекистан ни връща осъдения за двойното убийство пред дискотека „Соло“

0

Узбекистан ни връща днес Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“, предаде БНТ. Това се случва точно година след като Тодоров беше задължан на летището в Ташкент при опит да отпътува за Истанбул.

Тодоров получи доживотната си присъда от ВКС на 4 декември 2013 година. Тя е за двойното убийство на 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, който издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров – в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров. Самото убийство стана на 18 април 2009 година на ъгъла на ул. „Позитано“ и бул. „Витоша“, на метри от Съдебната палата в София.

На първа инстанция в Софийския градски съд съдия Румяна Ченалова оправда подсъдимия Тодоров и го освободи от ареста. Последният ден, в който Илиян Тодоров е видян публично у нас, е 23 декември 2011 година и от тогава е в неизвестност. Делото срещу него, обаче продължава и тричленен състав от съдии на Софийския апелативен съд, а след това и на Върховния касационен съд, за разлика от съдия Ченалова, намират достатъчно доказателства и осъждат Тодоров на доживотен затвор.

Съдия Ченалова, която оправда Илиян Тодоров, става скандално известна и с друго дело няколко години по-късно. Тогава тя вече от наказателен се е преквалифицирала в съдия по търговски дела. Открито е производство по несъстоятелност на дъщерните фирми на френската компания „Белведере“, а Ченалова назначава свой доверен за синдик. Това става повод тогавашният френски посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан да каже: „Има гнили ябълки в съдебната система“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.