УДАР! Украински гривни, долари и евро за 2,2 млн. лева спипаха на „Капитана“

0

Недекларирана валута за общо 2 204 065 лева откриха митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ при проверки на три превозни средства, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

По тях са образувани бързи производства, като за обвиняеми са привлечени трима предполагаеми трафиканти – С.Р. (45 г.), гражданин на Молдова, О. Р. (55 г.), гражданка на Украйна, и Н. И. (42 г.), гражданин на Турция, уточниха от прокуратурата.

На 2 март при проверка на пункта в автобус от Украйна за Турция във фабрична кухина в една от стълбите за вход в превозното средство е открит полиетиленов плик с пачки недекларирани долари с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 125 000 щатски долара с левова равностойност 230 531 лева.

На следващия ден в пътнически микробус от Турция през България за Молдова във фабрични кухини в кабината на водача и в специално пригоден тайник в задната стена на микробуса са намерени пликове с пачки с украински банкноти, като общото количество недекларирана валута е в размер на 32 461 000 украински гривни с левова равностойност 1 623 050 лева.

Третият случай е от пети март, когато в товарен автомобил, пътуващ от Германия за Ирак, с рентгенова апаратура са отбелязани зони с подозрителна плътност. При последващата физическа проверка във въздуховода в товарния отсек на полуремаркето са открити еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на недекларираната валута е 179 200 евро с левова равностойност 350 484 лева.

През цялата 2022 г. общата стойност на установените незаконно пренасяни парични средства на „Капитан Андреево“ е около 27 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано. Последният случай от тази година е от 27 февруари, когато в товарен автомобил са установени 698 820 недекларирани евро.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.