ТВ журналистка тръгва срещу Путин

0

Бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова обяви, че се кандидатира на президентските избори в Русия през март, които се очаква да бъдат спечелени от настоящия руски президент Владимир Путин, предава Ройтерс.

40-годишната Дунцова призова в интервю за Ройтерс миналия месец за прекратяване на конфликта в Украйна и освобождаване на политическите затворници, включително опозиционния лидер Алексей Навални.

Тя подаде документи в Централната избирателна комисия, за да се кандидатира официално за изборите, в които победата на Путин се възприема като предрешена от поддръжници и противници.

71-годишният Путин е на власт като президент или министър-председател от 1999 г. и се бори за още един шестгодишен мандат. Тъй като Навални излежава присъди от повече от 30 години затвор и други водещи критици на Кремъл са или зад решетките, или извън страната поради риск от арест, няма установена опозиционна фигура, която да го оспори.

Поддръжниците на Навални наричат изборите фиктивни, като казват, че Кремъл контролира кой може да се кандидатира и може лесно да манипулира вота, ако е необходимо, с помощта на непрозрачната електронна система за гласуване. Кремъл казва, че Путин ще спечели, защото се радва на огромна обществена подкрепа с рейтинги в социологическите проучвания от около 80%.

Следващото препятствие пред Дунцова ще бъде да събере 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурата си от цяла Русия, като крайният срок е 31 януари.

Путин обяви по-рано този месец, че ще се кандидатира, но никой друг кандидат не се е регистрирал официално досега. Подкрепените от политическа партия се нуждаят само от 100 000 подписа.

В интервюто си за Ройтерс Дунцова избягва да използва думата „война“, за да опише конфликта Русия-Украйна, който Путин нарича „специална военна операция“, и признава, че се страхува.

„Всеки нормален човек, който предприема тази стъпка, би се страхувал – но страхът не трябва да побеждава“, каза тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.