Трима пребиха жестоко секретаря на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид (допълнена)

0

Секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид е бил пребит, съобщи на профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев. Нападението е извършено снощи.

Християн Пендиков е със счупена челюст.

„Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!“, написа Ковачев.

По-късно Ковачев уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

„Да се наричаш българин в Македония означава да бъдеш варварски нападнат и пребит. Сега нападателите ще ги осъдят условно като Ламбе (Алабаковски) и атаките ще продължат още по-яростно! Време е България да се погрижи за българите, които не живеят в родината!“, написаха в профила си във Фейсбук от Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

В Министерството на външните работи ще бъде извикан посланикът на Република Северна Македония в България и ще й бъде връчена протестна нота във връзка тежко криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид, съобщиха от външното ни министерство.

„Християн Пендиков и други младежи като него – изявени българи и общественици в Северна Македония, които работят за сближаване на македонци и българи и за правата на българите там, подадоха жалби в полицията за заплахи срещу тях – заплахи за живота им, заплахи за нападения. Полицията не е взела мерки и не е взела предвид тези жалби. Копия от жалбите са изпращани и на различни европейски институции“. Това съобщи пред БНР Виктор Стоянов от Фондация „Македония“.

По думите му десетки българи в последните дни са получавали такива заплахи:

„Българи от различни градове, включително и Скопие. 7 от тях са подали жалби в полицията, които обаче не са взети предвид. Има млади хора, които получиха директни физически заплахи на улицата и се страхуват да живеят нормално. Съдействие от полицията няма. Те са подложени на гонения„. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.