Три ревизии са открили големи задължения по ДДС на дружеството на „Нексо“ в България, те отричат

0

Национална агенция за приходите (НАП) е направила три ревизии на дъщерното дружество на регистрираната в Швейцария „Нексо“ АД. Те са проведени между 2020 и 2022 г. 

Проверките са установили допълнителни задължения в особено големи размери по ДДС. Това става ясно от отговор на служебния финансов министър Росица Велкова на въпрос на депутатите от „Възраждане“ Иво Русчев и Димо Дренчев. По-ксъно от криптобанката Nexo, отрече твърденията на министър Велкова. И публикуват документ, чрез който доказват, че нямат задължения към 27 януари.

Въпросът е зададен само ден след акцията на прокуратурата в офиса на компанията в София.

Депутатите Русчев и  Дренчев питат дали дружеството „Нексо“ фигурира след големите данъкоплатци, за декларирани печалби, брой на осигурените в него и съответстват ли обявените печалби на оборота, за който се споменава, че е в размер на 97 млрд. долара.

Служебният министър на финансите отговаря, че дружество „Нексо“ в България няма, в Търговския регистър е вписана компанията „Ен Ди Ес“, чийто едноличен собственик е „Нексо“ – Швейцария. Тя отбелязва, че дружеството не е сред големите данъкоплатци. Министър Велкова добавя, че оттам са подали годишни декларации за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба. 596 души по данни към ноември 2022 г. работят в компанията, както бе съобщено от самите тях, потвърждава още тя.   

От отговора също се разбира, че само първият от трите ревизионни акта е бил частично оспорен в съда, отменен и върнат за нова ревизия. Следващите не са обжалвани и са влезли в сила.

От криптобанката Nexo, която се разследва от прокуратурата, отрече твърденията на министър Велкова. Според публикувания от  Nexo документ криптобанката няма данъчни задължения.

„Видимо в публични регистри и справка от 27 януари 2023 г. към НАП, българското дружество Ен Ди Ес ЕООД няма абсолютно никакви данъчни задължения, противно на внушенията на министър Велкова.

Като кулминация на доказаната вече липса на каквито и да е било конкретни обвинения по отношение дейността на българското ни дружество, Ен Ди Ес ЕООД, и потвърждението от Председателя на ДАНС, че действията по разследването са „изцяло българска акция“, въпреки многократно изложените твърдения от страна на Прокуратурата, че делата им са с външна подкрепа или инициирани от чуждите служби, серията неоснователни тези продължават да се тиражират в публичното пространство.

В отчаян опит за очерняне името и репутацията на Nexo, на 26 януари 2023 г. в отговор на парламентарен въпрос, служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева споделя категорично невярната информация, че за периода 2020 – 2022 г. на дружеството Ен Ди Ес ЕООД са извършени три ревизии за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност, при които са установени допълнителни задължения в “особено големи размери”, които по смисъла на Наказателния кодекс са суми надвишаващи 12,000 лв….

…Единственото достоверно твърдение е, че в рамките на три години са направени три
ревизии на компанията, което е напълно нормално за една от най-големите
компании в България, като ревизиите и техните обжалвания са били с благоприятен
изход за дружеството“, посочват от Nexo.

Припомняме, че акцията на ДАНС и прокуратурата бе проведена в началото на януари. Тогава  претърсени бяха над 15 адреса.

Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без лиценз, както и компютърни измами, съобщи тогава на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.