Треперете! Сарафов се задейства по делата срещу депутати и магистрати

0

Внезапно Борислав Сарафов се задейства по делата на трупчета срещу депутати, магистрати и министри.

Изпълняващият функциите главен прокурор разпореди проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет. Проверката ще обхване и дела за престъпления срещу Републиката, съобщиха от прокуратурата.

Сред лицата с имунитет са депутатите, а двама от тях, които са обект на досъдебни производства са лидери на партии – Кирил Петков и Бойко Борисов. Съпредседателят на ПП вече даде имунитета си, а лидерът на ГЕРБ не е и с това ще се заеме специално сформирана парламентарна комисия. 

Екип от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура ще установява спазен ли е принципът за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори при упражняване на своите правомощия по ръководство и надзор по досъдебните производства, взетите по отношение на обвиняемите лица мерки за процесуална принуда.

Ще бъдат проверявани две групи дела – неприключените досъдебни производства и спрените досъдебни производства. Това налага да се проверят основанията за спиране на делата и периода за спиране.

Докладът от проверката следва да бъде представен в срок до 7 август, а контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Мария Павлова, заместник на главния прокурор.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.