ТРАГИЧНО: МВР разкрива само 1/3 от престъпленията

0

Трагична новина за всеки българин – едва 1/3 от всички регистрирани престъпления се разкриват. Това сочат фактите от статистиката на МВР. Само през миналия декември се отчитат малко по-добри резултати – над 41%. Нивата на разкриваемост са такива от години, независимо кой е на власт и колко вътрешният министър се хвали, че полицията работи добре.

Най-масовите

Най-масовите престъпления у нас остават кражбите. Месечно се регистрират 1500-2000. Разкриваемостта се върти около 30%. В някои месеци нивата са по-ниски. През миналия август например са регистрирани 1846 престъпления. Разкрити са 448 или 24.3%. Най-многобройни са кражбите през май миналата година – 1860. В този месец разкриваемостта е малко над 31% или 591 престъпления.

Цялостна статистика за 2022 г. все още не качена на сайта на полицията. Според тази за 2021 г. година обаче полицията е успяла да разкрие повече от половината от всички извършени престъпление.

От данните за месец януари на тази година става ясно, че има леко увеличение в броя на кражбите – почти 2000. Отчита се обаче и лек ръст на разкриваемостта – 37.6%.

Насилие у дома

На фона на зачестяващите случаи на домашно насилие полицията отчита слаби резултати при разследването на тези престъпление. Статистиката за миналия януари сочи, че са регистрирани 62 случая. Разкрити са 15 или малко над 24%. Броят на посегателствата продължава да расте, за да достигне 111 през август. Тогава разкриваемостта е сходна – 24% или 27 престъпления.

100% успеваемост

Престъпленията, при които полицията може да се похвали със 100% успех, са убийствата. По традиция почти всички без поръчковите биват разкрити. В четири от дванайсетте месеца на миналата година се отчита по-ниска успеваемост при разследването на тези престъпления, но все пак резултатите са добри на фона на общата статистика – разкриваемост от 70-80%.

При шофирането след употреба на алкохол и наркотици също процентите на разкрити престъпления са високи.

Да не ти откраднат колата

При кражбите на коли обаче положението е трагично. През миналия януари например са откраднати 142 коли. Разкрити са едва 21 посегателства или само 14.8%. Месец по-късно резултатите са още по-зле – 13.1% разкриваемост, а през март пада до 11.3%. Дъното е ударено през април с успеваемост от едва 7.1%.

Наскоро МВР и прокуратурата проведоха мащабна акция срещу автоджамбази. Бяха арестувани 45 души от Варна, Перник и Дупница. Разследващите признаха, че у нас действа канал за износ на крадени коли, но обявиха, че имат воля да го прекратят.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.