Трагично: Момичета на 13 стават дилъри на дрога

0

„Няма как гледката на деца, употребяващи алкохол и наркотици, да не ме притеснява – като човек и родител. Това явление през последните години е доста масово и се случва не само у нас.“

Това заяви началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ в агенция „Митници“ Стефан Бакалов, по Нова ТВ, коментирайки детските дискотеки, в които непълнолетни и малолетни се забавляват като възрастни.

„В качеството ми на служител на Агенция „Митници“ е много трудно да коментирам всички мерки, които може да взема държавата. Естествено, че държавата има отговорност към всичките тези процеси. След като вече са ежедневие и доста масови, наистина би трябвало да се вземат доста по-сериозни мерки“, категоричен е той.

„Все повече спада възрастовата граница на дилърите на дрога, които са в детска възраст.

Става въпрос за 13-14 годишни деца, много често момичета. Това е една наистина сериозна тенденция към увеличаване на такъв тип престъпна дейност“, алармира Бакалов.

По думите му проблемът е комплексен. „Вината би трябвало да е обща. Естествено, че родителите не могат да контролират 24 часа в денонощието децата си.

Същото не може да се случи в училищата. Полицията или останалите контролни органи, също не могат да контролират децата денонощно. Точно поради тази причина във всички срещи, които провеждаме всяка седмица с деца от различни краища на страната, се опитваме да им обясним, че колкото и да се стараят възрастните или обществото, всъщност основната отговорност ляга на тях. Те са зрели хората и вече взимат сами решения“, подчерта той.

И подчерта, че целта е децата да се информират посредством кампании и срещи и да им се обяснява, че основната отговорност всъщност е тяхна.

„Децата и тийнейджърите злоупотребяват с доста видове наркотични вещества. Те са от една страна информирани, но тук става въпрос за информираност от социалните мрежи, която е целенасочена относно въздействието на наркотичните вещества като безвредни. Те получават информацията контролирано. Дори в TikTok текат различни кампании, как повечето наркотици са безвредни. Точно поради тази причина ние се стараем да им обясним, че има друга информация или реална информация, която те би трябвало да получават“, посочи Бакалов.

Той обясни, че децата употребяват доста пъстра палитра от наркотици. „Това, което в момента е най-масово, е употребата на различни вейпове, които съдържат различни канабиноиди.

Тийнейджърите не могат да си ги купят законно, тъй като законът го забранява. Има доста рестрикции. Въпреки това, живеем в общество, в което всеки може да си поръча всичко от интернет“, подчерта началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ в агенция „Митници“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.