Търси се съдия за дело срещу педофил

0

Сливен не е на края на света, но е достатъчно далеч от актуалния дневен ред и камерите на големите телевизии, за да се случват там нещата в тишина. И те се случват. Чудесен пример е едно съдебно дело за престъпление, което, ако се беше извършено в София, вероятно щеше да е във всеки сутрешен блок. Но жертвите имат лошия късмет да живеят в ромската махала на Сливен.

Става дума за 14 деца, пострадали от педофилски действия. Делото срещу обвиняемия е почти до никъде. И този път обичайните заподозрени за несвършена работа – прокуратура и полиция – са от страната на добрите. Тяхната работа, къде качествено, къде не толкова, е приключила. Делото е изпратено в съда. И тук започват проблемите.

Повече от година е минала откакто материалите са били разпределени на съдия. До днес обаче делото не е започнало. Причината е, че почти всички магистрати от районния съд в Сливен са си направили отвод от него. Материалите вече са минали през всички съдии от наказателното отделение, сега са на ред тези от гражданското. Вероятно отводите ще продължат. В такива случаи решението е само едно – делото се изпраща в София, където Върховният касационен съд решава да го изпрати в друг район на страната, за да има все пак съдебен процес.

Как се стигна до тук?

Обвиняем по делото е британецът Даниел Хъл. Той живее от години в сливенската ромска махала и се представя за пастор. Не за първи път неговото име в влиза в новините. Още през 2019 г, BBC посвещава няколко материала на неговата история. По онова време Хъл вече е осъждан за педофилия в родината си, но бяга и се установява в България. След репортажите на BBC Хъл е арестуван у нас и по дело за същите престъпления. То е внесено в съда, но е прекратено заради нарушения и върнато на прокуратурата. Така и не е внесено повторно.

Сега Хъл е подсъдим по ново производство. По него прокуратурата твърди, че са пострадали 14 момчета от ромската махала, част от тях малолетни, други – непълнолетни. Към момента Хъл е в ареста в Бургас. А близки на пострадалите и техни адвокати се опитват да стартират делото, но все не успяват.

Отвод след отвод

Началото на серията отводи е през миналата пролет. През април делото е разпределено на съдия Цанка Неделчева. Тя отказва да го гледа, защото вече е била докладчик по предишното производство срещу Хъл през 2020 г. Още тогава и той, и адвокатът му са искали отвода ѝ, защото се съмнявали, че не е безпристрастна. Съдия Неделчева твърди, че не е заинтересована от изхода не делото, но все пак си прави отвод – за да няма никакви съмнения.

После материалите отиват при съдия Светлана Димова. Тук се разиграва абсолютно същият сценарий. И тази съдийка е била докладчик по предишното дело срещу Хъл. И в нейната безпристрастност британецът се е съмнявал. Той повторно иска отвод и тя се отказва от делото.

Идва редът на съдия Анна Димитрова Тя си прави отвод след искане на адвоката на Хъл. Той подчертава, че съдията вече е гледала мярка за неотклонение срещу британеца, запозната е с повечето доказателства и освен това го е оставила в ареста, т.е. може да се предполага, че тя го смята за виновен. Съдия Димитрова си прави отвод.

Материалите отиват при съдия Иван Димитров. Той първо прекратява делото, защото открива нарушения на правата на Хъл. Прокуратурата обжалва пред окръжния съд, който отменя решението на Димитров и му връща материалите. Тогава той си прави отвод.

Следващият съдия е Никола Маринов. Той насрочва заседание по делото. Месец по-късно обаче също си прави отвод. Аргументите – не е предубеден, но за да не остане никакво съмнение.

Така се стига до съдия номер 6 в тази история – Светозар Светиев. Той приема делото и също насрочва заседание. След това обаче магистратът решава да си направи отвод, защото Хъл го е нарекъл „убиец“, защото не го пуснал от ареста. Съдията се отвежда, обяснявайки, че най-вероятно сам ще заведе дело срещу британеца заради обидите.

А сега накъде?

По информация на Mediapool материалите са били разпределени на съпругата на съдия Светиев, която работи в същия съд, която също си е направила отвод. Последвало е ново разпределение и е избран друг магистрат, Дали и той ще се откаже, не е ясно. На фона на досегашните събития това няма да е никаква изненада.

Отказ от правосъдие

Тази история е класически отказ от правосъдие. Вярно е, че всеки магистрат може да си намери причина (основателна или не) да се откаже от определено дело, но в случая говорим за ясно изразена тенденция. Защо е друг въпрос.

Това дело е тежко и поради предмета, който засяга и поради начина на доказване на престъплението. Където и да се гледа то, най-вероятно ще е при закрити врати заради интимните подробности, които биха се разкрили в противен случай.

Има обаче и друг проблем. По време на процеса, когато и да започне той, ще трябва да бъдат разпитвани пострадалите момчета. Досега те не са давали показания пред съдия, което означава, че ще трябва да разкажат всичко отново, години след случките.

„Азбучна истина е, че непълнолетни се разпитват пред съдия по време на досъдебното производство. У мен буди недоумение защо това не е направено“, коментира пред Mediapool адвокат Стойко Славов, който е защитник на част от пострадалите.

Той допълни, че е по-добре всички съдии от Сливен да си направят отвод от делото без да насрочват заседания и да губят повече време, за да може то да бъде разпределено за гледане в друг съдебен район.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.