„Таймс“: БГ полицаят, разкрил измамата на социалната система, заслужава да е „Сър“

0

Най-високото отличие в МВР ще получат българските антимафиоти от Сливен, които слагат началото на разследването на най-мащабната схема за източването на 54 милиона паунда от социалната система на Великобритания, съобщи bTV .

Основната заслуга е на Васил Панайотов от ГДБОП. Според медии на Острова, сред които и „Таймс“, той заслужава рицарско звание. Панайотов разказа как над 6000 български граждани са получавали по средно 2000 паунда социални помощи на месец с фалшиви документи.

„Сметнете ги колко хиляди по 2000 паунда за какво става въпрос. И в един момент тези пари не отиват в клиентите, а спират. И парите си отиват в организаторите“, казва Панайотов.

Васил Панайотов e първият, който придобива оперативна информация. Според нея жители на сливенския квартал „Надежда“ рязко са променили стандарта си на живот. А зад това седи организирана престъпна група.

„Те успяха да проверят информацията, да потвърдят, да докладват материалите в прокуратурата, да образуват производство и малко по-късно да уведомят колегите от Великобритания“, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Колегите им от Великобритания също започват разследване. Миналата седмица 5-имата българи, обвинени в източването на милионите, бяха осъдени на между 3 и 8 години затвор.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.