Таен свидетел изпя най-големия инкасо обир в България за 5,2 млн. лева

0

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста единия от обвиняемите за най-големия инкасо обир, извършван в България – Колин Колев, известен с прякора Коко. Мъжът бе задържан за участие във въоръжения грабеж на 15 ноември 2022 година.

Той бе извършен на паркинга в столичен МОЛ. Тогава маскирани блокираха пътя на инкасо автомобил, който влизаше в търговския център, за да зареди банкоматите там.

Точната сума, задигната при грабежа, е 5 276 794.11 лв. Няколко часа по-късно в квартал „Кръстова вада“ бяха намерени два опожарени автомобила, а разследването продължи една година.

Разследващите установиха, че обирът е дело на групата на Иван Ценков – Турчина, който бе обявен за издирване. Единствено на него обвиненията са му повдигнати задочно. Третият обвиняем е Михаил Павлов, известен още като Мишо Коня. Той в момента е в затвора, където излежава присъда за друг грабеж.

Защитата на Колин Колев заяви в съдебната зала, че няма достатъчно преки доказателства по случая. Разпитаните преки свидетели-шофьорите на инкасо автомобила, казват, че са видели нападатели с маски.

По делото обаче има разпит на свидетел с тайна самоличност. Той е един от хората, които Колев повикал в началото на 2022 година. Пред разследващите мъжът разказа за случилото се. Именно тайният свидетел е разказал как е станал обирът на инкасото. Така, чрез разпита на свидетеля и след видеотехническа експертиза, става известно, че петимата нападатели били в дълги черни роби, маскирани и с ръкавици.

На колите са били поставени крадени украински номера. След обира до МОЛ-а нападателите тръгнали към паркинга на голяма столична болница, след което завили по черен път. Там имало оставени други коли.

Според съдебния състав, макар и косвени, доказателствата са достатъчни, за да се направи обосновано предположение за участието на Колин Колев във въоръжения грабеж.

Апелативните магистрати прецениха, че са налице всички основания, за оставяне на лицето в ареста – обосновано предположение, че той е участвал в грабежа, въпреки, че има някои разминавания в свидетелските показания; повдигнатото му обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание до 20 години затвор, от което пък се извежда опасност от укриване на лицето; съдът прие, че съществува и опасността той да извърши друго престъпление, ако бъде освободен, тъй като разследването на случая е в нова фаза, предвид съвсем скорошната установяване на съпричастността на Колин Колев към него.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.