ЩУРОТИЯ: Още 7 млн. потъват в бившия Партиен дом

0

Сагата със зала „Света София“ в бившия Партиен дом, която депутатите трябваше да използват като нова пленарна зала, продължава. До началото на 2020 г. реконструкцията само на това помещение е струвала на данъкоплатеца над 23 млн. лв. За преустройство на залата бяха отпуснати пари от втория кабинет на Бойко Борисов.

Народните представители действително успяха да заседават там, но за кратко, като ситуацията беше допълнително затруднена от ковид кризата. През 2021 г. ИТН предложиха депутатите да се върнат обратно в сградата на пл. „Народно събрание“, тъй като според тях мястото е „символ на парламентаризма“, а залата в партийния дом е „символ и паметник на комунизма“. От тогава до сега залата е е празна.

Днес обаче стана ясно, че в подкомисията за бюджета на Народното събрание е внесено предложение за партийния дом да бъдат отделени още 7 млн. лв. Това стана ясно от думите на зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той обясни пред журналисти в парламента, че едната идея е фирмите, които са ремонтирали сградата да бъдат индексирани за свършената работа с още 4,5 млн. лв. „Излиза, че имало наредба на Министерски съвет, която е препоръчителна, но не е задължителна“, каза Йорданов.

Освен това са предвидени още 2,5 млн. лв. за озвучителна система на залата, видеоекрани, интернет камери и възможност всеки депутат да може да говори от място. „Цялата щуротия да се говори от място е безсмислена. Това значи, че някой го мързи да мине 15 метра да излезе на трибуната, за да говори. В Европейския парламент е така, но там е огромно, а ние не сме зала Арена Армеец“, заяви Йорданов. И допълни, че вместо тези 7 млн. лв. да се предвидят за сектор с ниски заплати, депутатите искат да ги дадат за „щуротии с ясното съзнание, че вътре има много приятни комисионни”.

Според Йорданов идеята е депутатите „максимално бързо“ се преместят в новата зала — или от Нова година, или от следващата сесия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.