„Ще защитя Русия“: Путин обяви Пригожин за предател

0

„Бъдещето на Русия е поставено на карта, ще защитя страната си“, декларира президентът в обръщение към нацията и обвини Запада за пуча на изменника Пригожин

„Това, с което се сблъскваме сега, е предателство. Лични интереси доведоха до предателство на страната ни и на каузата, за която се борят нашите въоръжени сили“, заяви руският президент Владимир Путин на фона на действията на ръководителя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин.

„Всички, които са тръгнали по пътя на предателството, ще бъдат наказани и ще бъдат подведени под отговорност. Въоръжените сили получиха необходимите заповеди“, каза още руският лидер, като допълни, че „онези, които са били въвлечени в това, ви призовавам да прекратите престъпните си действия“.

Путин обясни, че бъдещето на Русия е поставено на карта, и определя действията на бунтовниците като „нож в гърба“.

Без да споменава конкретно Пригожин, Путин заяви, че високите „амбиции“ на някои са довели до „държавна измяна“ и подчерта, че в столицата Москва и в няколко други региона вече е въведен режим за борба с тероризма.

В обръщението си към нацията Путин също така призова за единство във всички руски сили и за преодоляване на различията. Той каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

Тези, които организираха и подготвиха военния бунт, които вдигнаха оръжие срещу своите другари по оръжие, предадоха Русия и ще бъдат подведени под отговорност за това. Онези, които се опитват да организират въстание в Русия, тласкат страната към братоубийство, поражение и капитулация. Тяхното име и слава също са предадени от тези, които се опитват да организират метеж, тласкайки страната към анархия и братоубийство, към поражение в крайна сметка и капитулация, заяви държавният глава.

„Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоприлагащите органи и специалните служби. Към бойците и командирите, които сега се сражават на бойните си позиции, отблъскват атаките на противника, правят това геройски“, каза Путин в началото на изявлението си и съобщи, че е говорил тази нощ с руските командири по всички направления.

„Обръщам се и към онези, които чрез измама или заплахи са били въвлечени в престъпна авантюра, тласнати по пътя на тежко престъпление – въоръжен метеж“, добави президентът.

„Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като руски гражданин ще направя всичко, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите“, заяви държавният глава в телевизионно обръщение.

В своето обръщение Путин заяви още, че Западът вече е насочил почти цялата си мощ срещу Русия и че страната му се бори за живота и суверенитета си, предаде ТАСС.

„На практика цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада е насочена срещу нас. Ние се борим за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост, за правото да бъдем и да останем Русия – държава с хилядолетна история“, каза Путин.

След като бойците на „Вагнер“ тръгнаха да свалят военното командване на руската армия, те обявиха, че град Ростов на Дон е под техен контрол и почнаха да поставят условия. По последни информации са напреднали още – вече са във Воронеж, на 500 км от Москва.

Москва и Московска област са в „извънреден режим“.

По-рано днес Пригожин призова военния министър Сергей Шойгу и шефът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов да отидат в Ростов и да се срещнат с него, иначе „ще блокираме град Ростов и ще се насочим към Москва“. Във видео лидерът на частните бойци заяви, че те са поели контрола на военните обекти в града, включително летището.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.