Срам! Лондонската полиция погна българските джебчии

0

Улични табели в Лондон предупреждават на български език джебчиите, че полицията ги наблюдава, съобщава сайтът Bulgariansinlondon.com. Снимка на подобна табела стана популярна във Фейсбук през есента на 2022 г. Реакциите бяха различни: някои се възмущаваха, че българите са дискриминирани, други, че се петни името на България.

Българинът Бойко Боев отбелязва обаче, че не е виждал подобна табела. Освен това, името на организацията Safer Bromley (в превод „По-безопасен Бромли“), която се вижда на снимката, показва, че табелата трябва да е била в квартал Бромли, в който Боев живее. Затова той решава да научи повече за пластмасовите улични табели.

Инспектор Гари Алън от бромлийската полиция му обяснява, че табелите срещу джебчиите са част от превенцията срещу престъпността.

В Бромли превенцията включва патрулиране на цивилни и униформени полицаи на определени места, както и съвети за сигурността на жителите на квартала. По отношение на превенцията, приоритет на бромлийската полиция са просията и джебчийството.

Инспектор Алън информира, че от 19-и век просията е в списъка на престъпленията във Великобритания. Законът цели да се ограничи досаждането (nuisance) на гражданите. Полицията обаче не е в състояние да задържи всички просяци. Затова действа само ако има сигнал.

Джебчийството в Бромли пък се увеличава и данните сочат, че това се дължи на гастролиращи джебчии, много от които са румънци и българи, цитира изданието БТА.

Подобно на просяците, джебчиите не са непрестанно на търговската улица на Бромли. Те обикалят из Лондон и в един ден от седмицата могат да се появят в Бромли.

Обикновено са в групи от няколко жени. Знаят как да отвличат вниманието и избират за жертви възрастни жени. Възрастните са предпочитани, защото са по-бавни и носят пари в брой.

Инспектор Алън обяснява, че няколко табели на български, английски и „други езици“ са били поставени на търговската улица с цел да предупредят джебчиите, че полицията в Бромли ги следи.

„Табелите бяха махнати след няколко дни. Разбирам негативната реакцията на българите. Повече табели на български език срещу джебчии няма да има“, казва инспекторът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.