СПЕШЕН РЕМОНТ: 1/4 от пътищата на България са лунен пейзаж – 5500 км

0

От близо 20 000 км републиканска пътна мрежа от ремонт се нуждаят около 5500 км, което означава, че в лошо състояние са над 1/4 от пътищата в България. Това стана ясно от изказване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на днешния парламентарен контрол.

Пред депутатите той заяви, че се търсят допълнителни варианти, които да позволят навлизането на свежи средства в инвестиции в ремонти на пътната инфраструктура, различни от европейските програми и от националното бюджетиране. Цеков посочи, че с наличните бюджетни възможности годишно може да се правят основни ремонти на около 500-600 км пътна инфраструктура. Министърът се позова на анализи, направени през 2022 г.

Той напомни, че около 1,7 млрд. лв. е бюджетът за основни ремонти и ново строителство на Агенция „Пътна инфраструктура“, и посочи, че тези средства отиват за строителство на пет магистрали и за основни ремонти, уточнявайки, че само за магистралите се изразходват около 1 млрд. лева.

„Това налага винаги да се прави баланс, който не винаги е особено честен, и приоритизиране спрямо всички нужди, спрямо хората, живеещи в различни области и общини“, каза Цеков.

Той изрази съжаление, че едва през последните години икономиката ни генерира достатъчен брутен вътрешен продукт, който да позволява отделянето на „адекватни“ средства за ремонт и поддръжка и изграждане на нова пътна инфраструктура. В тази връзка той посочи, че се търсят допълнителни варианти за финансиране, предаде БТА.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.