Спецакция спипа 14 автокрадци с 30 гепени коли

0

„Специализираната акция във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група, която се занимава с купуване, регистрация и продажба на луксозни автомобили, които са предмет на престъпления, беше проведена съвместно от служители на ОД МВР Бургас, Варна и ГДНП.

Тя е реализирана на територията на Габрово, Варна и Бургас. Неутрализирана е и ОПГ, специализирана в регистрацията и трафикирането на автомобил, които са обект на престъпление. Задържани са 14 души“, каза на брифинг директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов.

Той каза, че групата може да се определи като международна.

„Част от автомобилите, които са регистрирани на наша територия и са трафикирани в чужбина, са обект на престъпление от държави от Западна Европа. Групата е действала от 2019 година до момента. Установени са 30 автомобила, които са предмет на престъпление”, каза още той.

„От 14-те задържани лица – към момента пет са с повдигнати обвинения за участие в „престъпно сдружение”. Това е тежко умишлено престъпление, което е наказуемо с  лишаване от свобода до 6 години. Две от лицата, за които е изготвено постановление за привличането им като обвиняеми, към момента се намират извън пределите на България. Затова за тях ще бъдат издадени европейски заповеди за арест”, съобщи прокурор Георги Чинев от Окръжна прокуратура – Бургас.

За останалите трима души ще бъде поискано да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. „В момента те са задържани за 72 часа”, посочи прокурор Чинев.

Четирима са от Бургас, а един е от Варна.

Част от крадените луксозните автомобили са били на чужди туристи, дошли на почивка през лятото в България.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.