Служител на БОП в Благоевград осъди Прокуратурата заради Марто сводника

0

Служител на сектор БОП-Благоевград осъди прокуратурата на 20 хил. лв. обезщетение за нанесени морални щети от незаконно повдигнато обвинение.

Петър Кънев е подал искова молба до Окръжния съд в Благоевград за 150 хил. лв., но магистратите постановиха той да получи 20 хил. На втора инстанция Софийският апелативен съд потвърди размера на обезщетението, като решението може да се обжалва пред ВКС.

През 2016 г. антимафиотът Кънев бе арестуван заедно с колегата си полицая Стефан Филипов и сводника Мартин Филипов при акция срещу проституцията в града.

На Кънев бе повдигнато обвинение, че в качеството си на полицейски орган – „разузнавач“ IV степен в сектор БОП е спомогнал на Мартин Филипов да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване за сводничество и да остане ненаказан, като убедил жена да оттегли жалба, депозирана от нея в полицията срещу Филипов.

Служителят на БОП прекара над 20 дни в ареста и бе освободен под парична гаранция, уволнен бе и от работа. По делото бе окончателно оправдан с влязла в сила присъда на 14 декември 2019 г.

В иска си срещу прокуратурата твърди, че арестът, повдигането на обвинението и последвалото съдебно дело се отразили неблагоприятно, както на неговия живот, така и на съпругата, децата му и неговите близки. Изпитвал стрес и притеснение, безпокоял се, че може да бъде осъден за престъпление, което не е извършил. Принуден бил да доказва своята невинност, че обвинението, за което е предаден на съд, е безпочвено и не почива на никакви доказателства. Поставен бил в невъзможност да работи и осигурява средства за издръжка на семейството си, което разчитало единствено на доходите на съпругата му. Направена била ревизия от НАП на него и жена му.

Съдът прие, че действително престоят в ареста и воденото наказателно производство са нанесли неимуществени вреди на антимафиота и определи сумата от 20 хил. лв. като достатъчно обезщетение за претърпените морални вреди.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.