Следовател от НСлС със зловещи детайли за камиона ковчег: Живите прегръщали мъртвите

0

„Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са броили минутите си. 7 часа са преседели. Това е нечовешко“, това каза следователят в Националната следствена служба (НСлС) Мариан Маринов пред bTV по повод намерения в Локорско камион с 52 мигранти от Афганистан, 18 от които загинаха. 

Трагедията за оцелелите е, че са се прегръщали със своите мъртви другари. Едно от лицата твърди, че е дал 7 хиляди евро, за да бъде превозен до Германия“, разкри Маринов, който работи по случая. 

„Тайниците са направени от много добри материали – здрави метални клетки от винкел, облицовани са с ПДЧ плоскости, самите те облепени с метално фолио. Целта е била неутрализиране на термокамерите по границите“, обясни той.

„Аз съм разпитал едно от т.нар. мулета, чието участието предполага той да получи трохи от цялата сума, която се взима от трафикираните лица. Водещата причина е алчността. Другите причини са глупостта, неграмотността“, коментира той. 

По думите му, клетката, в която са се намирали чужденците, е била добре изработена, но ужасно малка. „Един човек ако се напъха в това пространство с височина 80 см, ширина и дължина 1,50 и 2,50 м, в това пространство да се напъхат 26 човека, това като се затвори вътре няма въздух.

Тя е много здрава. Те не могат да я разбият. Извън клетката са наредени дъски, които като се затворят вратите, създава впечатление, че това е дървен материал, който се превозва. Много добра изработка“, посочи следователят. 

Тайниците са направени специално по поръчка в малка работилница в Бургаско, но не е предвидена вентилация. Имало „калпаво монтирани“ вентилаторчета с много малък дебит в една от дъските.

В едната клетка вентилаторът се е счупил и хората са започнали да се задушават още по средата на пътя. Един от тях се е свързал по телефона с един от организаторите и му е казал, че хората се задушават. Водачите не са знаели какво се случва.

„Трагедията за оживелите е, че те са се прегръщали с мъртви техни познати. Изненадата е била и за водачите, след като задачата е била да ги оставят точно там, където са намерени. Може да са били измамени, че ги превозват през границата“, обясни Маринов. 

Според него става въпрос за много добре организиран канал и има и други подобни превозни средства, които „циркулират“.

„Мигрантите търсят надежда. Те също са жертви. Не знаят къде се движат, изтощени са, гладни са. Нечовешко е състоянието им. Били са готови да се наблъскат в тези ковчези подвижни.

Започнали са да блъскат. Ритали са се един друг. Най-малкото момче беше 15-годишно. Всички са млади мъже“, каза още той.

Следователят посочи още, че водачите на камиона са се разбягали, когато го отворили и отвътре живите избутали умрелите. Те се уплашили и отишли на автогарата в София, откъдето си хванали автобус за Бургас.

По думите му, на водача било обещано да му се плати по 100 евро на човек. Той взимал пари „на бройка“. Той си взел „помощник“, на когото обещал около 10% от сумата. Помощникът е разказал всичко на следователите. На него са му били обещани 500 евро за задачата, а той е правил заварките на клетките. 

По думите му, водачите са само „бушони“ във веригата. Тяхната задача е била само да превозят камиона от едно място на друго и нямат отношение към натоварването на хората вътре.

„Ние сме задържали едно от лицата, за което имаме данни и смятам, че може би ще се докаже, че той е организатор на тази група от хора, които сме задържали. Но той с кой комуникира, аз все още нямам информация. С него се свързват други лица от Турция, които му прехвърлят тези лица, той тук ги поема, от една точка ги превозва до друга точка“, обясни Маринов.

„Това ще си продължава. Щом се взимат толкова много пари, винаги ще се търсят начини“, прогнозира той. 

Маринов обясни още, че на трафикантите са раздавани служебни телефони, никой не комуникира чрез личните си телефони, изпращани са съобщения, които след това се изтриват и на практика информация през мобилните оператори не може да се получи. Всичко това говори за много добра организация. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.