След гаврата в Крушовица: Детето, живяло в кокошарник, се възстановява

0

Детето, живяло в кокошарник, се възстановява! Към днешна дата 7-годишното момиченце е в много добро здравословно състояние и се чувства добре. Това потвърди пред „България Днес“ Мария Търнавска, директор на „Социално подпомагане“ – Враца.

„Много добре е адаптирано в семейната среда, добре се адаптира и в училище. Няма никакви притеснителни фактори към момента“, категорична е шефката на регионалната дирекция.

За нечовешките условия, в които се отглежда 7-годишното дете, стана ясно в средата на декември. Момиченцето живее в кокошарник сред мишки и паяци и се храни със сух хляб във врачанското село Крушовица. Спи на гуми, върху които има дъска, застлана с одеяло. Твърди се, че момичето е било принуждавано да живее там от пастрока си, а майката не правела нищо, за да защити дъщеря си.

„Детето все още е с мярка на закрила, настанено е при роднини. В момента това, което социалните работници правят, е да извършват оценка на родителския капацитет на майката, тъй като е известно, че той е сериозно нарушен спрямо това дете. Има дефицити и трябва да се работи за подобряване на родителските умения“, допълва Търнавска.

След кошмара, който се налага да преживее, първокласничката е настанена при вуйчо си и неговото семейство. Обстановката и хората са й познати, което помага за добрата й адаптация. В момента детето се отглежда при много добри условия и при хора, които са надеждни, с добър ресурс. Още когато е изведено от дома на майка си, момиченцето е преместено в друго училище в друго населено място. Смяната на обстановката й влияе добре и тя успява да намери нови приятели.

„Детето ще бъде под непрекъснато наблюдение както от страна на социални работници, така и от страна на педагози, психолози. Педагогическият съвет към училището всекидневно се вижда с детето и си споделят нещата от всекидневието му в училище. С момиченцето има непрекъсната работа и това ще бъде действително един продължителен период, за да може то да се възстанови чисто емоционално“, казва още директорът на „Социално подпомагане“ във Враца.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.