След 212 млн. аванси: Държавата глоби и себе си за грабежа „Хемус“ с 55 000 лв.

0

Пет строителни фирми, включително държавната „Автомагистрали“, са глобени от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за общо 55 хил. лв. за незаконно строителство на лотове 4 и 5 от магистрала „Хемус“, съобщи „Капитал“. За тези лотове са изплатени 212 млн. лв. аванси, така че глобите очевадно са нищожно дребни.

„Автомагистрали“ е официалният изпълнител на изграждането на „Хемус“, като има директни договори с пътната агенция. Фирмата обаче ползва частни фирми за подизпълнители, макар че инхаус процедурата, по която сключи договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), не позволява такива.

„Издадените от ДНСК 11 броя наказателни постановления за установеното незаконно строителство в участъци 4 и 5 от АМ „Хемус“ са обжалвани по съдебен ред, като към настоящия момент няма постановени съдебни решения по същите и наказателните постановления не са влезли в сила“, коментираха писмено от строителната дирекция за „Капитал“.

Освен държавната „Автомагистрали“ сред глобените компании са АБ, „Парсек груп“, „Автомагистрали Хемус“ (с ново име „Витез проспект“) и „Водно строителство“, отговориха от ДНСК. Тези четири фирми имат договори с държавното дружество за работа по участъци 4 и 5. „Автомагистрали“ подписа ключовите големи договори за 3.3 млрд. лв. с ДДС с АПИ съответно през 2018 и 2019 г.

В началото на януари 2023 г. служебният регионален министър Иван Шишков и негови колеги от регионалното министерство направиха презентация, посветена на незаконното строителство при държавни инфраструктурни обекти.

От нея стана известно, че 5.3 км път от лот 4 са изградени без одобрени проекти и без издадено разрешение за строеж, и то до етап полагане и валиране на настилка от трошен камък заедно с водостоци под него и трите подлеза.

На още 2 км са били извършени изкопни работи и се изграждат още три водостока. На още близо 9.3 км е било извършено отнемане на хумусния слой. На лот 5 пък без одобрени проекти и без издадено разрешение за строеж са извършени изкопни работи на 1.25 км. На още 7.15 км е отнет хумусният слой.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.