Слави оправдан по делото, заведено от Настимир Ананиев

0

Софийският районен съд е оправдал лидера на ИТН Слави Трифонов по делото за клевета, заведено от Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“. Това казаха за „Сега“ от съда. Отхвърлен е и искът на Ананиев за 10 000 лв.

За разлика от другите си колеги от политиката, които предпочитат да водят граждански дела, Ананиев започна частен наказателен процес срещу Трифонов, като пусна тъжба срещу него. Така си и спестява таксата от 4%, която би трябвало да плати при граждански процес.

Тъжбата на Ананиев беше за клевета, нанесена публично и разпространена в медиите, на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му. Ананиев твърди, че на 12 януари 2023 г., докато е бил депутат, във видеоклип, публикуван на личната му страница във Фейсбук, Трифонов е разгласил позорни обстоятелства за него, с твърдението, че „Настимир Ананиев има общи фирми с „Нексо“.

Пак заради „Нексо“ Ананиев съди и депутата от ГЕРБ Тома Биков. Тъй като и този процес е наказателен, той е спрян заради депутатския имунитет на Биков.

Скандалът „Нексо“ се разрази преди около година и доведе и до политически трусове. Имаше шумна специализирана акция в офисите на българската криптобанка, а прокуратурата тогава обяви, че става дума за мащабна престъпна схема на територията на 4 държави, през която са преминали почти 95 млрд. долара през последните 5 г.

Според разследващите трима от обвиняемите са участвали в организирана престъпна група, а четвъртият ги е ръководил.

Тя е работила от 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови с цел пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз. Прокуратурата скоро не е давала информация по това дело.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.