СКАНДАЛ: Евродепутат обвинен в изнасилване

0

Нов скандал с гръцки евродепутат разтърси политическия живот в южната ни съседка около месец преди парламентарните избори, насрочени за 21 май.

След като през миналата есен вече бившата заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли беше задържана и й бяха повдигнати обвинения в корупция и търговия с влияние в полза на Катар, през миналата седмица белгийската прокуратура поиска имунитета на друг гръцки евродепутат – популярния актьор Алексис Георгулис, който е избран с листата на лявата партия СИРИЗА. На международната публика той е известен главно с ролята си във филма „Моята голяма гръцка свалка“ с Ния Вардалос и Ричард Драйфус.

Георгулис е обвинен в изнасилване и нанасяне на телесна повреда от члена на Политическия съвет на гръцкото социалистическо движение ПАСОК Елени Хронопулу, която също живее в Брюксел и в момента е юридически съветник на Европейската комисия.

След избухването на скандала непосредствено след Великден самата Хронопулу написа във Фейсбук, че е подала жалбата си за изнасилване и нанасяне на телесна повреда в началото на 2020 г, веднага след инцидента, като е приложила и медицински доказателства за твърденията си.

Четири месеца по-късно е събрала смелост да съобщи на властите и името на извършителя. Хронопулу заявява, че съзнателно е избрала през тези три години да не обявява случая, дори на семейството си, а обвиненията й стават публични сега, защото белгийските власти са извършили подробна проверка, която е довела до искането за вдигането на имунитета на Георгулис в този момент.

Самият Георгулис категорично отхвърли твърденията и ги определи като „лъжливо и клеветническо обвинение“, което „вероятно неслучайно“ е отправено към него само дни преди парламентарните избори в Гърция. В социалните мрежи той заяви, че за да не навреди на дейността на СИРИЗА подава оставка като член на партията и на групата й в Европарламента.

Адвокатите на Георгулис също свързаха „графика на разследването“ на белгийските власти с предстоящите парламентарни избори. В изявлението им се казва, че клиентът им „не може да не е обезпокоен от графика на това разследване и съжалява дълбоко за това.

 И наистина, докато събитията и жалбата датират от 2020 г., е достойно за съжаление, че това обвинение се обявява три години по-късно – едва няколко седмици преди изборите в Гърция“, съобщи телевизия Скай. Адвокатите на евродепутата заявяват, че самият той е поискал да бъде вдигнат имунитетът му, за да „бъде хвърлена обилна светлина върху случая“ и да изчисти името си.

От своя страна СИРИЗА предприе стъпки да ограничи политическите последствия от скандала. „Подкрепяме вдигането на имунитета на Алексис Георгулис и очакваме решението на белгийските власти. Позицията ни е напълно ясна: нулева толерантност към сексуалния тормоз“, заяви заместник-председателят на Европейския парламент и лидер на групата на СИРИЗА Димитрис Пападимулис.

От своя страна пред телевизионния канал АНТ1 евродепутатът от СИРИЗА Стелиос Кулоглу каза, че за случая е имало слухове и по-рано и Георгулис е бил призован да даде обяснение пред ръководството на парламентарната си група, пред което той категорично е отхвърлил твърденията и е заявил, че няма причини за безпокойство.

Адвокатите му твърдят, че той е научил за разследването едва в петък преди Великден, когато е бил уведомен от председателя на Европарламента Роберта Мецола за искането за вдигане на имунитета му.

В публикация на „Та неа“ се твърди, че срещу Георгулис са подавани и други оплаквания, които обаче са останали в рамките на Европарламента и не са достигнали до белгийските власти. Едното е било от стажантка в офиса му, която го обвинила в сексуален тормоз и тормоз на работното място, а другото – от началника на кабинета му, който също го обвинил в тормоз на работното място.

Представители на ПАСОК от своя страна обвиниха СИРИЗА, че от нейните кръгове е изтекло името на Елени Хронопулу като предполагаема жертва на действията на Алексис Георгулис. Самата Хронопулу написа: „Достойно за съжаление е, че някои, които се представят за борци за човешките права (…) ме хвърлят на изпитанието на безсрамни и възмутителни атаки“.

Източници, близки до Георгулис, са казали пред изданието iefimerida, че обвиненията към него са с цел отмъщение, защото той е имал връзка с подателката на жалбата, но след това е започнал връзка с италианка. Пред сайта обаче източници от ПАСОК са отхвърлили категорично тези твърдения.

Засега е рано да се оцени как ще повлияе скандалът на развитието на предизборната кампания, която започна официално едва в края на миналата седмица с разпускането на парламента. Според проучване на агенция „Метрон аналисис“, публикувано в неделното издание на „Вима“, управляващата Нова демокрация възстановява подкрепата си след тежкия удар, който понесе заради железопътната катастрофа на 28 февруари, която отне живота на 57 души.

В момента за нея заявяват намерение да гласуват 33,8 процента от запитаните, докато за основната опозиционна сила, лявата СИРИЗА – 26,9 процента. Макар че вероятността Нова демокрация да получи абсолютно мнозинство в парламента след изборите се оценява като практически нулева по настоящата обикновена пропорционална система, „ножицата“ между първата и втората сила отново се отваря.

Според проучването ПАСОК успява да се добере до двуцифрена подкрепа, като за някогашната водеща сила в гръцката левица заявяват, че ще гласуват 10,3 процента.

Гръцката комунистическа партия също засилва подкрепата си със 7,3 процента, МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис увеличава избирателите си до 5,4 процента, крайнодясното „Гръцко решение“ събира подкрепа от 4,9 процента.

В проучването се появява и крайнодясната „Национална партия – гърци“ на бившия ръководен функционер на забранената „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който е в затвора.

Партията му има шанс да получи 4 процента от гласовете, поне в случай, че гръцкото правителство не успее със законодателната си инициатива да я обяви извън закона, подобно на идеологическия й предшественик.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.