Сийка Милева разкри: €10 000 евро прибират каналджиите от нелегален мигрант

0

До 10 хил. евро са плащали мигранти за незаконното им прекарване през границата, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя оповести данни от започналата вчера акция „Хавала“, насочена срещу нелегалната миграция и каналджийството, предава БТА.

Стандартната цена за преминаването през България, до границата със Сърбия е била между две хиляди и три хиляди евро, като престъпната група, занимавала се с каналджийството, е предлагала и т.нар. ВИП услуги на малки групи от по пет – шест души. В тези случаи се плащало до 10 хил. евро.

Във всяка страна – Турция, Сърбия и България, има организатор, който разполага с мрежа от хора. Такава е била и схемата у нас, като основният организатор е имал под себе си отговорници за транспортирането и престоя на мигрантите в България.

След като пристигнат у нас и престоят няколко дни, тогава започва транспортирането им до границата със Сърбия, каза Милева, цитирана от БТА. Там ги поемат сръбските организатори на канала, а организаторът от Турция трябвало да потвърди, че бежанците са на сръбската граница, за да се извърши плащането.

Tам ги поемат сръбските организатори на канала. Плащането става по методът „хавала“. Все по-често трафикантите са ескортирани от пилотни автомобили, шофирани от жени, с цел да не будят подозрение.

ГДБОП е „разбила“ една такава група, като е задържан основният организатор – чужденец, съобщи заместник-директорът на службата Любомир Николов. Общо арестуваните са шестима – иракчанин, ливанец и четирима българи.

Претърсени са няколко адреса. Групата е наблюдавана от около година. Прокуратурата и МВР работят и по други престъпни групи, занимаващи се с трафик, казаха още по време на пресконференцията.

Заместник-главният секретар Станимир Станев заяви, че действията на българските власти в борбата с трафика на мигранти ще продължат. Той посочи, че България си взаимодейства тясно с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия.

Сийка Милева каза още, че наказанията за трафик на хора са ниски и отправи апел към парламента за бърза промяна на законодателството, за да се отговори на обществените очаквания и да има справедливост. По думите й към момента „каналаджиите“ получават основно условни наказания.

По думите на директора дирекция „Гранична полиция“ Росица Димитрова профилът на мигрантите се е променил – те са по-агресивни и носят оръжия, най-често ножове.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.