Шокиращи подробности за трагедията в София: Няма спирачен път, шофьорът карал 80 км/ч, кръвната проба показа 2,1‰

0

Прокуратурата повдигна обвинения на шофьора на лекия автомобил, причинил катастрофата снощи в центъра на София, при която на пешеходна пътека загина 15-годишно момче. Водачът ще бъде привлечен като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Дежурният прокурор, който работи по случая, е постановил задържане в ареста за 72 часа на 37-годишния мъж. Това обяви заместник-градският прокурор Иво Илиев:

„Квалификацията на деянието от субективна страна е, че това е станало при евентуален умисъл по аналогия на случая, който придоби медийна известност, като катастрофата с Милен Цветков. Предвид високата обществена опасност и решимостта на Прокуратурата, включително и на МВР, да се борят с тези престъпления, прокурорът е преценил, че като адекватна мярка, на този етап, е задържането на обвиняемия за срок до 72 часа с оглед последващо внасяне на искане пред съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. По всяка вероятност това искане ще се случи във вторник, защото е необходимо време да се съберат доказателствата и да се запознае наблюдаващият прокурор по делото, за да може да си прецизира евентуално обвиненията и да е подготвен в зала, за да може да се представят всички доказателства пред съда“, каза пред журналисти заместник-градският прокурор Иво Илиев.

„Няма спирачен път“, заяви още Иво Илиев и добави:

„Предстоят експертизи, но пияният шофьор вероятно се е движил с около 80 км/ч. Изминал е около 400-500 метра преди фаталния инцидент“.

Директорът на СДВР Любомир Николов заяви, че шофьорът е управлявал Мерцедес Е класа, който не е негова собственост. Кръвната проба е показала 2,1 промила алкохол. Не е установено наличието на наркотични вещества в кръвта на водача. В колата се е намирала и жена с нейното дете:

„Към настоящия момент ще запазя следствената тайна. Мога да кажа, че към настоящия момент сме събрали доста информация, от която може да се предполага, че деянието е извършено виновно“.

Предстои да бъдат разпитани всички свидетели, назначени са експертизи. Довечера граждани организират от 18.00 часа бдение в памет на загиналото момче на пешеходната пътека.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.