Схемаджията, изтеглил 90 000 лева кредити с чужда самоличност, излиза на свобода

0

Схемаджията Йордан Петков, обвиняем за теглене на кредити с чужди документи за самоличност, излиза от ареста, информира TrafficNews. 32-годишния мъж от Нова Загора е освободен миналата седмица, като мярката му за неотклонение е изменена от „задържане под стража” в „парична гаранция” от 2000 лева.

Новината потвърди новият му защитник – адвокат Пламен Бонев, който го представлява от месец януари насам. Припомняме, че до тогава Йордан направи няколко неуспешни опита да излезе на свобода. Другият участник в престъпната схема – 23-годишната Ралица Козарска, също е с мярка за неотклонение „парична гаранция” още от началото на досъдебното производство, като мотивът на магистратите е, че трябва да се грижи за едногодишното им дете. Към момент част от кредитите са обслужени, но парите не са възстановени напълно. Пострадалите искат ефективни присъди за Йордан и Ралица, разказа още адвокат Бонев.

Пловдивските Бони и Клайд са се занимавали с кражби на чужди самоличности за целите на теглене на онлайн кредити. Използвали основно техни познати, чийто документи преснимали, и изтеглили от тяхно име близо 90 хиляди лева. В периода от месец май 2022 година до месец август в Пловдив, двамата съучастници са излъгали мъж и жена от Пловдив, като на тяхно име са изтеглили кредити за общо 77 600 лева, а в последствие и 10 000 лева от трето лице.

Според обвинителния акт, Йордан и Ралица живеели на съпружески начала, като имали приятелски отношения със семейство от Пловдив. Те се снабдили с данните от личните им карти като ги преснимали с мобилните телефони под предлог, че ще изработят фотоколажи за спомен.

С личните данни от документите за самоличност на пловдивчаните, двамата измамници кандидатствали онлайн за потребителски банкови кредити. Те предварително направили електронни пощи с имената на техните семейни приятели и им открили онлайн нови банкови сметки. При разговори с банковите служители се представяли със самоличността на двамата пострадали. Така по новооткритите банкови сметки били преведени парите от отпуснати общо седем кредита, а след това Йордан и Ралица ги прехвърлили в собствените си сметки.

В горепосочения период Йордан получил три отпуснати кредита по 20 000 лв. или общо 60 000 лв., които изтеглил от името на пострадалия мъж, а Ралица сумата от 17 600 лв. от четири заема, които изтеглила от името на пострадалата жена. Парите били похарчени за онлайн залози.

По делото е иззето е единствено едно БМВ на стойност 10 000 лева, за което се предполага, че е закупено с парите от кредитите.

Сигналът в полицията е бил подаден след като пострадалата жена получила обаждане по телефона от една от банките, че не си обслужва кредита. Йордан и Ралица бяха привлечени като обвиняеми в началото на октомври и от тогава мъжа беше задържан в следствения арест.Схемаджията, изтеглил 90 000 лева кредити с чужда самоличност, излиза на свобода

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.